Superstitii si traditii in luna Mai (II)

Superstitii si traditii in luna Mai (II)

0 125
In traditia populara, prima zi a lunii mai, inceputul verii, pe langa mult trambitata zi a muncii sau Ziua pelinului sau a betivilor este sarbatorit Armindenul, denumire utilizata mai ales de catre locuitorii din sudul tarii. Numele de Armindeni provine de la Sfantului Ieremia, pe care ortodocsii il praznuiesc in aceasta zi si se traduce prin Ziua lui Ieremia”, cuvantul provenind se pare din slavona.
Armindenul sau „pomul de mai” este de fapt o ramura verde sau un pom curatat de crengi pana aproape de varf si impodobit cu flori si spice de grau, simbolizand un vechi zeu al vegetatiei, care proteja recoltele si animalele. Acesta se aduce din padure cu o zi inainte, iar de 1 Mai se pune in fata casei, unde se va lasa pana la seceris.
Din lemnul Armindenului se face foc pentru a se coace paine din graul nou. Ramura verde are si scopul de a indeparta strigoii, dar si de a aduce aminte de prigonirea lui Iisus. Se crede ca pe vremea cand Irod omora copiii, la sfarsitul zilei a pus o ramura verde la o poarta, pentru a sti de unde sa inceapa macelul a doua zi. Numai ca a doua zi aparusera ramuri verzi la toate casele iar Irod nu l-a mai putut gasi pe Iisus. Daca in vremuri apuse se faceau astfel de lucruri, in vremurile noastre ziua de 1 Mai este asociata de cele mai multe ori cu “iesitul la verde”, asa cum este intalnita expresia pentru picnic in zona Bistritei. E momentul pentru a frige un miel la gratar si a bea vin, insa doar rosu, deoarece se spune ca, in aceasta zi, vinul rosu baut ar schimba sangele si ar da vigoare.
Se mai crede ca fasolea semanata in aceasta zi creste mai cu spor, iar in alte parti exista credinta ca daca de Armindeni ploua, atunci va mai ploua alte 40 de zile. Si tot legat de ploaie si fertilitate, in traditia populara mai exista o vorba care spune: “De nu ploua-n mai, nu-i malai!”
Alte zile marcante ale lunii mai sunt:
– Sfantu Gherman, marcat pe 12 mai;
– Constandinu Puilor sau Constantin Graur pe 21 mai,
– Ioan Fierbe Piatra pe 25 mai.
Ziua de 12 mai se mai numeste si Hramul viermilor. Este o zi in care e bine sa nu muncesti pentru a-ti apara cultura de invazia viermilor sau lacustelor, dar si de norii care pot aduce grindina.
Constandinul puilor, marcat pe 21 mai, coincide cu Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Se crede ca pasarile codrului isi invata in aceasta zi puii sa zboare. Tot in aceasta zi se crede ca e ultima zi in care se mai poate semana porumbul.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.