Profesorii de liceu ar putea preda si la scoli generale

Profesorii de liceu ar putea preda si la scoli generale

0 137

Cu ultimele restructurari din invatamant, cu zecile de institutii de invatamant desfiintate in intreaga tara, profesorii vor trebui sa invete sa se reprofileze si sa fie capabili sa faca munca si altor colegi mai putini norocosi decat ei, care au fost dati afara din sistem.
De asemenea, din cauza noii legi a educatiei conform careia clasa a IX-a de liceu se muta la Scoala Generala, acestia vor ramane fara ore, motiv pentru care, din punct de vedere logistic, ei vor fi nevoiti sa-si completeze norma predand la gimnaziu.
Noua structura a liceului de trei ani poate inseamna mai putine ore la catedra pentru unii profesori, insa “nu se pune problema ca dascalii sa-si piarda normele. S-au facut estimari grosiere, iar profesorii titulari din Bucuresti carora le vor disparea din numarul de ore isi vor completa norma cu ore la gimnaziu”, a precizat Cristian Alexandrescu, conform realitatea.net.
“Problema transferului cadrelor didactice de la liceu la gimnaziu este ca exista o pozitie refractara si elitista, in sensul ca profesorul de la liceu considera postul sau mai prestigios decat cel de la gimnaziu. Insa prin formarea profesionala, toti profesorii sunt la fel”, a mentionat consilierul ministrului Educatiei, Melania Mandas Vergu.
Marea tevatura care va avea loc odata cu punerea in practica a acestui nou sistem isi face deja simtita prezenta prin declaratiile contradictorii pe care le fac cei direct implicati in aplicarea acestui nou sistem, adica reprezentantii ministerului.
Pe de o parte, se spune ca profesorii de liceu vor ramane fara ore si ca vor preda la gimnaziu, pe de alta parte, se declara ca profesorii de gimnaziu au pregatirea necesara pentru a prelua aceste noi lectii care trebuie pregatite pentru clasa a IX-a.
„Cu exceptia celor care au terminat scolile pedagogice de trei ani, toti profesorii sunt pregatiti sa predea la orice clasa. Dascalii de gimnaziu si de liceu au studii egale, salarii egale si aceleasi conditii de munca, nu exista diferente intre ei”, a declarat consilierul ministrului Educatiei, Melania Mandas Vergu.
Noua lege a Educatiei propusa de Daniel Funeriu a fost aprobata luni, 12 aprilie 2010. Aceasta prevede o noua structura a sistemului de invatamant preuniversitar. Clasa pregatitoare de la gradinita se muta la invatamantul primar, iar clasa a IX-a se muta la gimnaziu. Bacalaureatul va avea trei probe scrise, iar admiterea la liceu se va face pe baza unui portofoliu educational.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.