SPORTUL este promovat de noua Lege a Educatiei
Sportul revine in atentia reprezentantilor din invatamant acum ca au alocat timp pentru discutarea, dezbaterea, analizarea si despicarea firului in patru din legea Educatiei.
In consecinta, deputatii au considerat ca a acum este momentul oportun sa revenim la sentimente mai bune in ceea ce priveste educatia fizica si au hotarat introducerea unui nou principiu fundamental: promovarea educatiei pentru sanatate prin activitati sportive.
Astfel, la propunerea social-democratului Cristian Dumitrescu, s-a decis introducerea principiului „promovarii educatiei pentru sanatate, prin practica miscarii fizice si a activitatilor sportive”.
Similar, la propunerea deputatului PDL Doinita Chircu, Comisia a introdus principiul privind „organizarea invatamantului confesional, in consens cu perspectivele ecumenice si irenice internationale si in conformitate cu prevederile legii”.
De asemenea, parlamentarii au decis, in legatura cu finantarea din fonduri publice a invatamantului public, inlocuirea sintagmei „se asigura”, cu „se aloca”. Astfel, potrivit aliniatului 6 al art 8, „pentru finantarea din fonduri publice a invatamantului public si finantarea invatamantului public acreditat se aloca anual minimum 6% din PIB-ul anului respectiv, iar pentru activitatea de cercetare stiintifica se aloca minimium 1% din PIB al anului respectiv”.
Frumos joc de cuvinte, pacat ca alesii nostri nu dau doi bani pe vorbe, fie ele spuse in vant in campanii electorale sau chiar scrise alb pe negru in legislatie. Legea este pentru altii, nu pentru persoanele lor inamovibile si „intangibile”, vorba ceea, care taie si spanzura dupa bunul plac, crezandu-se inca pe tarlaua lor comunista.
In sedinta de marti, deputatii au adaugat patru noi principii de guvernare a invatamantului. Doua dintre ele au fost propuse de reprezentantii minoritatilor si vizeaza „recunoasterea si garantarea dreptului minoritatilor la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii etnice, lingvistice, culturale si religioase ” si „asigurarea egalitatii de sanse”. Un alt principiu a fost propus de liberalul Calin Popescu Tariceanu si prevede „asumarea, promovarea si pastrarea identitatii si valorilor culturale ale poporului roman”.
Citind aceste randuri, frumos intoarse din condei, nu pot sa nu-mi aduc aminte de urmatoarele versuri: “E usor a scrie versuri/ Cand nimic nu ai a spune,/ Insirand cuvinte goale/ Ce din coada au sa sune.” (Mihai Eminescu – “Criticilor mei”)