De ce nu aruncam vechiturile la gunoi

De ce nu aruncam vechiturile la gunoi

0 169

Oamenii, in general, se despart greu de amintiri, adica de lucrurile care au o istorie. Romanii sunt printre cei mai „strangatori” europeni, ei fiind cei care renunta cel mai greu la un lucru vetust, depasit, demodat si, deci, inutil. Romanii nu ar arunca vechituri nici in ruptul capului si asta pentru ca „cine stie cand o sa mai am nevoie” de acel obiect sau „cine stie la ce va folosi vreodata in viitor”.
In fiecare locuinta se gasesc multe obiecte care nu mai sunt folosite. Si se adauga incontinuu altele! Imbracaminte care nu se mai poarta, reviste si prospecte vechi, cadouri neiubite, suveniruri prafuite, scrisori… fiecare dintre aceste obiecte simbolizeaza trecutul si prin aceasta energii consumate.
In cartea “Stuff: Compulsive Hoarding and the Meaning of Things”, Randy Frost, profesor de psihologie la Smith College, si Gail Steketee, vorbesc despre ce inseamna, de fapt, toate lucrurile pe care tinem neaparat sa le strangem in casele noastre si nu vrem sa le aruncam.
Intr-un interviu pentru Time, Randy Frost vorbeste despre relatia oarecum magica pe care o avem cu lucrurile noastre: “Cei mai multi dintre noi pot sa isi dea seama cand lucrurile incep sa ne incurce viata si atunci facem ceva in legatura cu ele. Diferenta e ca cei care tind sa stranga lucruri la nesfarsit, pur si simplu, decid ca se vor ascunde de problema”.
Chiar daca nu este vorba de un comportament maniaco-obsesiv si romanii renunta cu greu la tot ce inseamna vechituri in casa. Nimic nu-i poate convinge sa-si arunce masina de spalat, fierul de calcat prea vechi sau televizorul care nu se mai aprinde si sta pe post de mobilier intr-un colt al camerei.
Aruncarea vechiturilor duce la ordine, nu doar in camera ta, ci si in sufletul tau. Sa te desparti curajos de ele aduce in viata un impuls nou.
Cu cat locuinta este mai aerisita, cu mai putine mobile, haine, carti si alte obiecte ale vietii cotidiene, cu atat mai bine.
In nici un caz aceasta incapere a intimitatii si a retragerii nu ar trebui sa aminteasca de indatoririle morale.
In concluzie aveti grija de frumusete, estetica si armonie in amenajarea locuintei dumneavoastra. Daca va veti simti intr-adevar bine atunci veti invata usor aceasta calitate a vietii si in „rest”.
„Mai putin inseamna mai mult”, conform unui principiu din Feng Shui.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.