Copiii din ziua de azi sunt prea SINGURI
Unul dintre jocurile preferate ale copiilor din ziua de azi sunt cele realizate impreuna cu prietenii lor imaginari.
Conform ultimelor studii, aproape 65% dintre copii isi cauta prieteni imaginari carora sa le poata impartasi gandurile si problemele si pentru a compensa lipsa parintilor, a declarat prof. univ Florin Tudose, medic psihiatru la Spitalul Universitar din Capitala.
„Aproximativ 65% dintre copii isi cauta prieteni imaginari, carora sa le poata impartasi direct anumite ganduri sau probleme pe care ei cred ca le au. De obicei insa, acestea sunt fantasme”, a declarat Florin Tudose la Realitatea TV, potrivit NewsIn.
Multi copii au prieteni imaginari cu care isi petrec timpul, deseneaza, coloreaza, citesc, se uita la TV si chiar mananca, solicitand de multe ori un loc la masa pentru ei.
Nu e un lucru rau ca micutii sa aiba astfel de prieteni, insa acst lucru se intampla in special in cazul copiilor care provin din familii destramate. Acestia isi creeaza un prieten imaginar pentru a-i proteja de lucrurile negative care se intampla in casa. Acesti prieteni le ofera un sprijin moral, lucru pe care nu il pot obtine de la parinti si ii incurajeaza, ii asculta.
Prietenii imaginari apar la varstele de patru – sase ani si dispar total din viata copilului dupa contactul cu mediul scolar.
Cu toate acestea, in zilele noastre, numarul copiilor care au prieteni imaginari a crescut, iar acest lucru se datoreaza si timpului scurt petrecut de parinti cu copiii lor.
Aproape jumatate dintre copiii romani, mai exact 49% dintre ei, petrec cel mult o ora alaturi de parintii lor intr-o zi normala a saptamanii, in timp ce, la nivel de activitate, 38% dintre tutori nu se joaca decat rar sau niciodata cu cei mici, potrivit unui studiu realizat de Gallup.
Echipa care lucreaza la Telefonul Copilului (linia speciala destinata copiilor care au probleme) a constat un fapt ingrijorator: au inregistrat foarte multe apeluri de la copii care sunau doar ca sa spuna ceva sau doar ca sa ii asculte cineva.
„Multi dintre adultii de azi sunt prea preocupati sa fie parinti buni, responsabili, care ofera, dar uita sa fie atenti la ce si-ar dori copilul sa primeasca. Si nu pot afla ce isi doreste acesta daca nu petrec in mod activ si real timp cu el, daca nu au rabdarea ca el sa puna intrebari. Copilul are nevoie sa petreaca timp separat cu fiecare parinte si timp cu ei impreuna. Si cand nu poate primi asta are cel putin nevoie de adulti cu care sa creeze relatii semnificative. De la nastere copilul cauta in permanenta sa se conecteze la ceilalti, pentru ca asa si-a inceput viata, 9 luni a fost conectat la mama lui. Cand nu reuseste sa se conecteze cu parintii, cauta in alta parte si daca este in continuare descurajat ajunge sa fie convins ca nu-i destul de bun sa fie luat in seama.” a declarat Anda Pacurar, psihoterapeut, colaborator in campania aflata in desfasurare.