FMI s-a intalnit cu opozitia
Delegatia FMI nu a avut liber nici duminica, acordand opozitiei posibilitatea unei informari directe. Agenda intalnirilor a fost deschisa de o intalnire la Senat la care a participat aproape toata conducerea institutiei.
Intalnirea de la Senat
Mircea Geoana: FMI a confirmat ca reducerile de salarii si pensii se vor face nediferentiat
Delegatia FMI a confirmat duminica dimineata ca reducerile de salarii si de pensii se vor face uniform si nediferentiat, indiferent de nivelul veniturilor, a declarat presedintele Senatului, Mircea Geoana, dupa discutiile purtate intre delegatia Fondului si conducerea camerei superioare a Parlamentului.
„Mi se pare o masura de un cinism si nedreptate sociala incredibila. Una e sa fii profesor debutant, sa ai 9 milioane salariu si dupa sa primesti 7 milioane si alta e alta e sa fii inalt functionar public, un smecher cocotat la varf de agentie pe criterii politice si o reducere de 25% e doar o firimitura din ceea ce primesti”, a argumentat el.
Numarul 2 in stat si presedinte al Senatului a precizat ca delegatia FMI a confirmat si faptul ca masurile de austeritate au fost avansate de partea romana si nu au fost cerute de Fond: „E clar ca in acest moment FMI nu a facut din proprie initiativa varianta de reducere a salariilor si pensiilor. FMI a acceptat propunerea politica facuta de dl. Basescu si de PDL”.
Este clar ca economia romaneasca nu s-a relansat la nivelul asteptarilor, astfel incat deficitul a crescut iar colectarea de bani „e in continuare mediocra”, ceea ce a condus la revizuirea cifrelor de crestere economica si a deficitului bugetar, a continuat Geoana.
In plus, a spus el, FMI va cere guvernului punerea in practica a masurile anuntate inainte de eliberarea transei de imprumut: „Cred ca e mai degraba o masura de neincredere” in actualul Guvern, a comentat Mircea Geoana.
„Este absolut evident ca guvernarea Basescu – Boc a decis sa pastreze clientela politica in administratie. In loc sa reduca numarul de bugetari din clientela politica proprie au decis sa taie salarii de-a valma”, a mai spus presedintele Senatului.
Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a fost ca de obicei foarte laconic, declarand, la finalul discutiilor de la Senat, ca a purtat o „discutie foarte utila si productiva” cu conducerea camerei superioare, la care au participat si reprezentantii grupurilor politice din Senat.
Intalnire la PSD
Presedintele social-democrat a confirmat ca intalnirea este rezultatul solicitarii FMI de a avea un dialog cu PSD. Ponta a spus ca apreciaza solicitarea reprezentantilor FMI de a se intalni cu liderii PSD, cu atat mai mult cu cat, spune Ponta, nici Guvernul, nici Coalitia, si nici presedintele tarii nu au vrut sa discute niciodata cu opozitia pentru a gasi solutii comune. Ponta a declarat ca din intalnirea cu oficialii FMI a aflat, pentru prima data, in mod oficial, care e situatia reala a bugetului Guvernului actual. „Nu o sa ma feresc sa folosesc, am folosit si la intalnire, termenul de genocid social pe care presedintele Traian Basescu il pregateste Romaniei”
In intalnirea cu delegatia FMI Ponta a spus ca Guvernul PSD 2000-2004 a fost singurul guvern de dupa ’89 care a dus la bun sfarsit un acord cu FMI, fara a duce Romania in colaps social si ca masurile propuse de presedintele Traian Basescu sunt categoric gresite” si „extrem de dureroase pentru populatia României” a declarat liderul social-democratilor, la finalul intalnirii pe care a avut-o, la sediul PSD, cu reprezentantii FMI.
Intalnirea cu liberalii
Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat duminica, la finalul discutiei cu delegatia FMI, ca nu este de acord cu formula propusa de Traian Basescu privind reducerea salariilor si a pensiilor. Seful delegatiei Fondului, Jeffrey Franks, a afirmat insa sec: „Au criticat propunerile facute, e natural, sunt in opozitie, asta fac ei”.
„Reprezentantii FMI aveau sentimentul ca noi, ca liberali, ar trebui sa fim fericiti deoarece nu au crescut taxele deocamdata. E bine ca nu au crecut taxele, dar nu suntem fericiti”, a sintetizat Antonescu rezultatul discutiilor cu oficialii Fondului.
El acuza faptul ca nu exista nicio garantie legata de efectul adoptarii acestor masuri de austeritate, care nu sunt, in opinia sa, decat „o plasare cinica si de o violenta fara precedent pe umerii celor mai fragili membri ai societatii”.
„Nu avem de fapt o solutie si, in ciuda optimismului pe care il afiseaza sau simuleaza FMI, ne vom vedea mult mai curand decat ne-am dori si unii si altii”, a estimat Crin Antonescu, care a precizat ca poti cere sacrificii doar daca propui o tinta concreta.
Jeffrey Franks nu s-a declarat surprins de pozitia PNL, recunoscand ca liberalii au criticat propunerile, dar acest lucru „e natural, sunt in opozitie, asta fac ei”.
„Am ajuns la concluzia ca trebuie sa controlam cheltuielile publice”, a adaugat el, mentionand ca detaliile intelegerii la care se va ajunge cu autoritatile romane vor fi facute publice luni dimineata, dupa ce urmeaza inca o runda de negocieri la Ministerul Finantelor, programata duminica dupa amiaza.