Legea educatiei – Diplomele de licenta

Legea educatiei – Diplomele de licenta

0 131

Diploma de licenta, inginer, cat si de urbanist se va elibera gratuit in limba romana si intr-o limba de circulatie internationala, potrivit unui amendament la Legea educatiei adoptat, marti, de Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor. Amendamentul a fost formulat de deputatul PDL Catalin Croitoru si vizeaza modificarea articolului 142 din Legea educatiei, dupa ce Comisia a acceptat, la propunerea democrat-liberalului Razvan Mustea, sa introduca si diplomele de inginer si de urbanist intre formele de documente conferite dupa promovarea unui program de studii universitare.
“Pe diploma de licenta sau, dupa caz, pe diploma de inginer, respectiv de urbanism se mentioneaza toate informatiile necesare pentru a descrie programul de studii absolvit, inclusiv forma de invatamant. Diploma de licenta, inginer, de urbanist sunt insotite de “suplimentul la diploma” si se elibereaza gratuit, in limba romana si intr-o limba de circulatie internationala”, se arata in forma modificata a alineatului 2 al articolului 142.
Deputatii au mai hotarat, modificand alineatul 3 al articolului 140, ca un procent de maximum 10% din numarul studentilor la zi, in loc de 5% asa cum se prevedea in proiectul Guvernului, pot parcurge, cu aprobarea Consiliului Facultatii, doi ani de studii intr-un singur an, cu exceptia ultimului an de studii.
Pe de alta parte, deputatii au revenit asupra unui articol discutat, luni, adoptand la primul alineat al articolului 112 un amendament potrivit caruia initiativa de infiintare a institutiilor de invatamant particular si confesional poate apartine unei persoane fizice, unui grup, unei fundatii sau asociatii, sau unui cult religios.
Conform acestui amendament, adoptat cu unanimitate de voturi de Comisie, “initiativa infiintarii de institutii de invatamant superior publice apartine Guvernului”, iar “initiativa infiintarii institutiei de invatamant superior particular si confesional apartine unei persoane fizice, unui grup de persoane, unei fundatii, asociatii, unui cult religios sau al unui alt furnizor de educatie”, varianta Guvernului stipuland ca “institutiile de invatamant superior publice si private se infiinteaza prin lege la propunerea Guvernului”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.