Basescu: FMI nu este Armata Salvarii
Traian Basescu, furios cum nu a fost niciodata de cand este presedinte, a suportat greu refuzul unei parti din “echipajul politic” (PSD, PNL si PC) de veni in “careul” parlamentar pentru asculta comenzile. Peste toate s-a suprapus si reactia nabadiosilor lideri de sindicat, care nu prea mai au marja de manevra intre ordinele Puterii si doleantele cetatenilor, pe care va trebui, in sfarsit, sa demonstreze ca-i reprezinta. La recomandarea consilierilor lucrurile nu puteau fi lasate asa si temporarul locatar de la Cotroceni trebuia sa aiba ultimul cuvant al zilei. Si la avut printr-o noua “scrisoare deschisa” verbala adresata natiei.
Reforma a statului si a cheltuielilor sale
Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara, la Palatul Cotroceni, ca daca Romania implementeaza programul de reducere a cheltuielilor convenit cu FMI va exista un deficit de 6,8% in acest an, iar in caz contrar deficitul va fi de 9,1%, adica de 11,7 miliarde de euro.
El a sustinut ca in cazul in care nu ar exista un acord cu FMI, deficitul bugetului de stat in acest an ar fi 11,7 miliarde, reprezentand 9,1%.
„Ii rog atunci pe oamenii veseli din politica, din presa, din lumea sindicala, din lumea de afaceri sa spuna cum ar putea sa imprumute Romania 11,7 miliarde de euro pentru a-si acoperi deficitul, in conditii fara acord cu Fondul. Eu va asigur ca nu am putea sa imprumutam prea mult si asta ar insemna sa incepem imediat sa nu mai platim, nu sa reducem. Sa nu mai platim salarii si pensii”, a afirmat presedintele.
Seful statului a precizat ca a avertizat inca din campania electorala pentru alegerile prezidentiale ca este necesara o reforma, o restructurare a statului si a cheltuielilor sale.
„Nu am amagit pe nimeni in campanie. Acum insa sustin cu toata taria ca trebuie sa facem acest lucru (reducerea cheltuielilor – n.r.). Acum este cel mai mic cost pe care il putem suporta. Cu cat intarziem, cu atat costurile pentru romani vor fi mai mari. Si intrebarea mea ramane: cum am putea imprumuta 11,7 miliarde de euro pana la sfarsitul anului pentru a ne finanta nevoile de a plati pensii si salarii? Este o intrebare pe care o pun in modul cel mai onest si care sper sa fie pusa tuturor acelora care anunta solutii enuntand pur si simplu idei, fara sa le sustina cu cifre, fara sa le sustina cu adevar”, a spus Basescu.
El a apreciat ca exista o „furibunda campanie” care vizeaza in primul rand crearea de dezordine.
„Sunt foarte multi care doresc sa revina la perioada anilor ’90, cand s-au imbogatit din dezordine.
Eu cer rigoare si abordarea solutiilor care pot face din Romania in continuare o tara cu sanse, care isi stabileste singura destinul, si nu o tara sufocata de datorii, care sa ajunga sa fie salvata conditionat”, a subliniat presedintele.
FMI si Armata Salvarii
In opinia sa, un acord cu FMI nu poate avea decat doua variante: fie cresterea veniturilor, fie reducerea cheltuielilor.
„Fondul nu este Armata Salvarii, nu face cadouri. Iar ce va propun eu acum si ce le propun romanilor este ca impreuna sa iesim din dificultate cu asumarea de sacrificii de la presedinte pana la cel mai neinsemnat functionar, si nu cu lozinci. Nu ne scoate din dificultate nicio lozinca. Nu ne iarta de iresponsabilitatea cheltuielilor din 2007-2008 nimeni”, a fost de parere seful statului, adaugand ca el le-a facut „o oferta corecta” romanilor.
Presedintele a evidentiat ca o indatorare a Romaniei risca sa reduca nivelul libertatii de actiune.
„De aceea, eu insist pentru masuri interne, si nu pentru crearea premiselor pentru ca si in continuare sa imprumutam bani”, a spus el.