Sfanta Marina – o sfanta capricioasa, protectoare a femeilor insarcinate
,,Toate culturile arhaice si orientale, precum si toate societatile urbane sau rurale sunt traditionale, adica pastratoarele unei traditii, considerand aceasta traditie ca suma modelelor exemplare ale comportarii si activitatii omenesti." Mircea Eliade
Ultima saptamana a lunii iulie este dedicata verii, anotimpul cel mai calduros din an. Despre Sf. Marina, sarbatorita in calendarul popular la data de 17 iulie, se spune ca protejeaza sufletul copiilor morti. Aceasta zi o tin, in special, femeile insarcinate, de frica bolilor. In aceste zile, menta, musetelul, sau pelinul, capata puteri magice, vindecatoare. Pelinul, cules acum, se pune la uscat si este folosit in descantece.
Aceasta sfanta era din Antiohia Pisidiei, fiind fiica una nascuta a unui Edisie, popa idolesc. Si dupa ce a murit mama ei, a dat-o tatal sau pe seama unei femei; facandu-se ea de 12 ani, se ruga sa invete credinta crestinilor, si a invatat-o de la crestinii ce erau din acel sat. Iar cand a fost ca de 15 ani, a poftit sa savarseasca lupta muceniciei. Daca a aflat de aceasta, ighemonul Olimvirie a trimis de a prins-o si a bagat-o in temnita. Peste putine zile, scotand-o, a adus-o la judecata sa si, vazand-o, s-a spaimantat cu totul de frumusetile ei. Si, intreband-o de unde este si cum ii este numele, ea zise: "Marina ma cheama, nascuta si crescuta in Pisidia; si cred in numele Domnului meu".
Sfanta Marina are hachite, e buna cu unii si foarte aspra cu altii. Pe cei care lucreaza de ziua ei ii umple de bube; arde recolta celor ce lucreaza la grau si la fan. O femeie care lucra la fan a fost trasnita si fanul s-a aprins.
“Marina” – ziua in care femei si barbati fac legamant sa fie frati de cruce tot restul vietii; barbatii isi zic “frati”, iar femeile “surate”. In aceasta zi se impart vin, oua fierte, castraveti cruzi, mere dulci, covrigi, colaci, porumbi verzi din camp, numai la copii si femei; se imparte panza pentru camasi. Se organizeaza claci pentru cosit fanul; se fac tasturi pentru copt paine. Sf. Marina este protectoarea sufletului copiilor decedati.
Femeile insarcinate tin ziua cu strictete, de frica bolilor. Se culeg plante de leac, cu puteri tamaduitoare.
Din pelin cules in 17 iulie se prepara “apa de pelin”, o lotiune de frumusete, cu care-si spala femeile obrazul. Din inul cules in aceasta zi se fac baiere de dragoste. Mamele impart maturi facute din pelin, de asemenea, pui de gaina, porumb fiert si flori. Cei care nu respecta sarbatoarea sunt pedepsiti de sfanta. De ziua Sfintei Marina, femeile impart mere si paine. Duc la biserica usturoi, pelin si tamaie, pe care le asaza in dreapta icoanei Maicii Domnului. La terminarea slujbei, se arde tamaie si se afuma usturoiul si pelinul. Leacurile vindeca bolile copiilor.