Coacazale negre – un energizant natural

Coacazale negre – un energizant natural

0 209
Inca din antichitate coacazele negre au fost foarte pretuite, castigandu-si renumele de aliate ale longevitatii, renume care nu s-a pierdut odata cu trecerea timpului. Datorita virtutilor curative ale acestora, aceste fructe au fost considerate mai degraba un medicament in Evul Mediu. Hildegard von Bingen, o calugarita benedictina din secolul al XII-lea, cu preocupari si in medicina, considera coacazul negru un panaceu.
Abatele Bailly de Montaran, care in 1712 publica lucrarea „Proprietatile admirabile ale coacazului negru”, numeste acest arbust elixirul tineretii si ii atribuie efecte curative in multe afectiuni. Un alt compatriot al sau, J.B.P de Beaumont nota in tratatul sau inchinat acestui arbust (1757): „cu greu se pot gasi alte remedii cu efecte atat de marcante si pentru un numar atat de mare de boli precum coacazul”. Lista elogiilor ar putea continua si cu alte exemple cu atat mai mult cu cat si cercetarile recente nu inceteaza a scoate la iveala noi proprietati ale acestei plante. Pana acolo sa vedem, totusi, ce anume sta la baza bunului renume al coacazelor negre.
Coacazele actioneaza ca un energizant natural. Sucul de coacaze negre este bogat in vitamina C si pigmenti care stimuleaza circulatia (te ajuta sa scapi si de sindromul mainilor si picioarelor reci).
Siropul de coacaze este un leac miraculos in infectiile respiratorii.
Efectul este antimucolitic, antiseptic si cicatrizant.
Printre beneficiile pe care coacazele le aduc pentru organism, enumeram: trateaza oboseala, previn durerile si intinderile musculare, reduc inflamatiile musculare, imbunatatesc functia rinichilor, imbunatatesc circulatia sangvina, stimuleaza activitatea sistemului nervos central, faciliteaza digestia, elibereaza organismul de deseuri si toxine, scad acidul uric si colesterolul, maresc acuitatea vizuala.
de oboseala cronica, astenie, surmenaj intelectual, stres sau dureri de cap.
Coacazele negre sunt si un bun detoxifiant, ajuta la curatarea organismului de toxine si colesterol si sunt recomandate si pentru efectul lor laxativ. Foarte importanta este diureza pe care coacazele o produc, caci favorizeaza eliminarea unei mari cantitatii de acid uric, lucru benefic in boli precum guta, reumatism, artroza, afectiuni renale, inflamatii urinare chiar si boli cardiace.
Consumate inainte de masa fructele au rol tonic-aperitiv, iar dupa, ajuta la digestia gastrica (rol stomahic). Coacazele sunt recomandate si in amenie pentru ca stimuleaza formarea hematiilor si aduc aportul necesar de fier.
Coacazele negre mai sunt recomandate copiilor, deoarece ajuta la cresterea oaselor si dezvoltarea ligamentelor si stimuleaza formarea tesuturilor.
In Franta, arbustul are o veche traditie, fiind folosit in tratarea artritelor, reumatismului, disfunctiilor renale si hepatice si a bolilor de piele.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.