Ponta sprijina redresarea firmelor dar si angajarea somerilor

Ponta sprijina redresarea firmelor dar si angajarea somerilor

0 119
Firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de la plata penalitatilor aferente daca achita obligatia principala si dobanzile in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012. El a precizat ca masura este destinata firmelor cu dificultati financiare temporare.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, a precizat ca in evidentele statului erau inregistrate la sfarsitul lunii iunie un numar de 300.000 firme cu datorii bugetare si ca din calculele ministerului rezulta ca aplicarea unei astfel de facilitati ar majora veniturile la buget cu 5%.
Patronii firmelor care vor angaja someri cu varsta mai mica de 25 ani sau de peste 55 ani nu vor mai plati contributii la bugetele de sanatate, pensii si somaj. „Facilitatea va fi aplicata pentru toti intreprinzatorii care angajeaza aceste persoane pe termen de un an, cu conditia mentinerii ca angajat pe inca un an suplimentar de catre firma”, a spus Ponta.
Angajatul va achita contributiile aferente, facilitatea fiind valabila doar pentru angajator. Guvernul a informat FMI despre intentia de a introduce achitarea TVA la momentul incasarii facturii pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 euro, daca platile sunt efectuate prin banca, data aplicarii urmand sa fie stabilita dupa discutiile oficiale, a declarat premierul Victor Ponta.
Decizia Guvernului de a introduce plata TVA la momentul incasarii facturii pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 euro a fost anuntata si miercuri de premierul Victor Ponta. Conform acestui sistem, firma care emite factura va achita TVA doar la momentul incasarii sumei din respectiva plata, dar si firma care primeste factura nu va mai putea deduce TVA decat la momentul platii.
Ponta a mai precizat ca TVA va fi eligibila pentru decontare in cazul proiectelor finantate din fonduri UE si ca plafonul de deductibilitate a cheltuielilor va creste de la 20% la 50% in cazul investitiilor in domeniul cercetarii-dezvoltarii. Referindu-se la aceste aspecte, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea a mai precizat ca 92,8% dintre firmele active in Romania au o cifra de afaceri sub 500.000 euro, reprezentand peste doua milioane de contribuabili la bugetul de stat. Potrivit lui Voinea, masura nu se va putea aplica insa firmelor intra-grup, dar va putea reduce din fenomenul rambursarilor fictive de TVA. „Rambursarile de TVA in prezent se pot face in absenta dovezii platii. Noua masura va elimina rambursarile fictive de TVA, fiind nevoie de dovada platii. In prezent, jumatate din activitatea ANAF are in vedere verificarea acestor rambursari de TVA”, a spus Voinea.
Acesta a mai precizat ca masura nu va afecta negativ bugetul, de vreme ce firmele nu pot deduce TVA pana nu platesc, singura posibilitate de flux negativ la bugetul statului fiind atunci cand la capatul unor plati se afla o institutie publica, care nu e platitoare de TVA. Chiar si in acest caz, avand in vedere ca institutiile publice desfasoara activitati economice importante cu firmele de medicamente sau de constructii, care au cifre de afaceri peste 500.000 euro, veniturile la buget nu vor avea de suferit. In cel mai rau caz, tinand cont ca 17% dintre farmacii au o cifra de afaceri sub 500.000 euro, s-ar putea inregistra un impact negativ de maximum 6 milioane lei, prin amanarea platii la TVA, a spus secretarul de stat. Voinea a aratat, insa, ca in lunile urmatoare, va fi implementata o Directiva europeana care va obliga institutiile statului sa nu intarzie mai mult de 30 de zile cu plata facturilor.
La randul sau vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon, spune ca plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 de euro, masura propusa ieri de premierul Victor Ponta, reprezinta o solutie „de nota 10”. „In ultimii trei ani, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania a propus mereu, in cadrul intalnirilor avute cu reprezentantii Guvernelor si ai Fondului Monetar International (FMI), adoptarea unei decizii referitoare la plata Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) la incasare, pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 de euro, ca masura de crestere economica imediata. De aceea, solutia propusa astazi (luni – n.r.) de premierul Victor  Ponta reprezinta o masura de nota 10, calificativ pe care il acord si ministrului Finantelor Publice, Florin Georgescu”, a declarat Agathon.
La randul sau, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri „Pro Invest”, Ciprian Visan, s-a aratat extrem de multumit de decizia Guvernului prin care se doreste virarea TVA catre bugetul de stat numi in momentul incasarii facturii. „Este poate una dintre masurile cele mai importante pentru mediul de afaceri luate in ultimii 22 de ani. Consideram ca eforturile depuse pe calea dialogului cu decidentii politici in ultimii cinci ani de catre Asociatia Oamenilor de Afaceri «Pro Invest» in parteneriat cu alte asociatii reprezentative pentru mediul de afaceri au fost incununate de succes, punerea in aplicare a acestor masuri urmand a avea ca efect reducerea evaziunii fiscale si crearea unui mediu de afaceri atractiv pentru investitori”.
 
Iulian Rinder

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.