Reactii ale presei internationale referitoare la raportul MCV pentru Romania
Reactii ale presei internationale nu au intarziat sa apara in urma publicarii Raportului MCV pentru Romania. Masurile adoptate recent de Guvernul Romaniei, alimentate tendentios de catre portocalii, par sa genereaze preocupari in institutiile europene aspecte preluate de catre presa straina.
In realitate se vorbeste despre lucruri vechi dar si mai noi cum ar fi problemele din Justitie, coruptie sau nerespectarea principiilor fundamentale si se ridica "indoieli serioase privind angajamentul fata de respectarea statului de drept sau privind modul in care este inteles statul de drept intr-un sistem democratic pluralist", conform Raportul MCV pentru Romania publicat miercuri la Bruxelles.
Le Monde: "Evenimente extraordinare", au zguduit recent Romania, dar autoritatile de la Bucuresti trebuie sa inteleaga ca toate tarile membre ale Uniunii Europene trebuie isa respecte statul de drept si independenta justitiei. Pentru ca "principiile de baza ale democratiei, nu pot fi incalcate din cauza certurilor politice". Acesta este rezumatul mesajului trimis miercuri, de catre Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei de la Bruxelles, Guvernului roman de centru-stanga condus de prim-ministrul Victor Ponta. Le Monde mai noteaza ca intrarea Romaniei in spatiul Schengen este in pericol: "Raspunsurile domnului Ponta la cele 11 recomandari si obiectii venite din partea domnului Barroso nu au fost suficiente pentru a calma Comisia. Cu un ton neobisnuit de virulent presedintele CE a anuntat un nou raport la sfarsitul anului".
ABCNews: "Uniunea Europeana a criticat aspru Guvernul Romaniei, spunand ca a subminat statul de drept si independenta justitiei in incercarea de eliminare a presedintelui…Criticii il acuza pe prim-ministrul Victor Ponta ca a orchestrat o miscare prin care a preluat puterea iar tulburarile politice rezultate au afectat credibilitatea Romaniei in raport cu SUA si UE".
El Mundo: "Romania este membra a Uniunii Europene dar sistemul democratic si judiciar continua sa prezinte anumite slabiciuni, slabiciuni care ar putea fi remediate prin aplicarea efectiva a legilor comunitare. Aceasta este concluzia raportului adoptat de comisia Europeana ce evalueaza progresele inregistrate de aceasta tara de la intrarea sa in UE in domenii cum ar fi independenta justitiei si a luptei impotriva coruptiei".
Euractiv.com: "Comisia Europeana foloseste un limbaj fara precedent in raportul sau privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de monitorizare a reformei in sistemul judiciar si a luptei impotriva coruptiei. Daca constitutia tarii nu este respectata, Romania ar putea pierde dreptul de vot in Consiliul Europei".