Painea, la Brasov, se scumpeste ilegal
Painea, aliment de baza de pe masa romanilor, este subiect de discutie si dezbatere in ultima perioada. Daca Euro creste necontrolat si de capul lui pe fondul luptelor politice care ii ingrijoreaza foarte tare pe cei de la Bruxelles, pe taranul roman de rand il intereseaza, mai mult, pretul painii decat altceva.
Asadar, dupa ce reprezentantii Ministerului Agriculturii, pe de-o parte, sustineau ca painea va ramane un aliment accesibil tuturor romanilor, iar reprezentantii patronatelor, pe de alta parte, trageau un semnal de alarma privind productia scazuta de greu, cresterea pretului acestuia si, in consecinta, si scumpirea painii, iata ca, la Brasov, negutatorii nu mai stau la discutii, ci trec la fapte.
In timp ce oficialitatile sustin ca paine nu se va scumpi, in magazinele din Brasov painea s-a scumpit deja cu 10% din aceasta saptamana.
Pretul painii nu va creste, in perioada imediat urmatoare, a reiterat, ieri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de specialitate.
„Am discutat cu Aurel Popescu, presedintele Patronatului din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN) si m-a asigurat ca pretul painii nu va creste in perioada urmatoare, indiferent de fluctuatiile pe care le va avea piata de cereale in aceasta perioada de recoltat. Pana in prezent, s-a recoltat aproximativ 60% din suprafata cultivata. Vom avea un grau de panificatie de calitate, insa o cantitate mai mica decat cea din 2011, din cauza secetei din toamna. Este posibil ca o buna parte a recoltei sa ia calea exportului din cauza preturilor oferite de importatori. Intr-o economie de piata este dreptul fermierilor sa vanda la cel mai bun pret pentru ei”, a spus Daniel Constantin in presa.
Din cauza secetei, a unor daunatori nou-aparuti, a sistemelor de irigatii care sunt la pamant si a lipsei de interes a fermierilor pentru cultura de grau, procesatorii vor fi obligati sa importe grau la preturi foarte mari, avertizeaza specialistii din agricultura. Acest fapt va duce, fara doar si poate, la majorarea substantiala sau chiar la dublarea preturilor la paine si produsele de panificatie. Prima scumpire va fi resimtita in luna septembrie, cand se va sti productia totala de grau din acest an.
"Nu exista niciun fel de temere ca painea s-ar putea scumpi in perioada urmatoare. Faptul ca painea nu se scumpeste tine mai mult de puterea de cumparare. In momentul in care s-ar scumpi, consumatorul nu ar mai putea avea acces. Este in detrimentul producatorilor. Sunt mecanisme de piata si nu tin de Ministerul Agriculturii", afirma Constantin de curand.
Anterior, presedintele Patronatului din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN), Aurel Popescu, declarase ca pretul painii ar putea creste, ca urmare a majorarii pretului la grau cu 20-25 la suta. Pana se hotarasc cei de la putere si din functiile de conducere cum sa procedeze, realitatea este alta, iar romanul trebuie sa scoata cativa gologani in plus daca doreste sa puna un coltuc de paine pe masa.