Bastionul Postavarilor – marturia vie a unei istorii
Bastionul Postavarilor, situat in coltul de nord-est al cetatii Brasov, a fost construit si aparat de breasla aurarilor, intre 1450 si 1455.
Initial acest bastion a fost construit si aparat de catre breasla aurarilor, una dintre cele mai bogate bresle ale Brasovului secolelor XV-XVI. Situat pe coltul sud-estic al cetatii medievale (la poalele Tampei, in apropierea Magazinului Star de azi) Bastionul Postavarilor era puternic intarit pentru a putea face fata atacurilor. Prima datare documentara despre lucrarile de constructie ale acestui bastion dateaza din 1521-1522. Ulterior, odata cu intarirea zidurilor de aparare a orasului, in fata acestui bastion a fost construita o alta fortificatie in forma de potcoava: Bastionul "Tesatorilor Rosii".
De la Bastionul Aurarilor (ulterior Bastionul Postavarilor) s-a construit tot in secolul XVI un zid care impiedica accesul atacatorilor in spatiul de sub Tampa. Aici erau tinute, pe timp de asediu, turme de animale pentru necesarul de hrana al populatiei. In 1646, breasla aurarilor construieste un bastion de forma pentagonala pe latura de nord a orasului. Ca urmare acest bastion este cedat breslei postavarilor. Aceasta cunoastea o puternica dezvoltare economica datorita comenzilor de postav facute de domnitorii din Tarile Romane pentru nevoile Curtii si armatei.
In 1521 si 1522 sunt realizate lucrari la bastion. In 1640, punctul de aparare a fost preluat de catre postavari. Construit pe patru niveluri de galerii de lemn, de forma eliptica cu diametrul de 16 m, bastionul masura 20 m in inaltime. Zidurile sale aveau la baza 2 m grosime si prezentau la primul nivel gauri pentru instalarea tunurilor de calibru mic. Sunt construite din caramida si piatra, asezate in asize succesive pentru a rezista mai bine armelor de foc.
Bastionul Postavarilor s-a pastrat relativ bine pana astazi, fiind consolidat in anii 1961 – 1962 si renovat in 2005. Se intentioneaza crearea unui punct muzeal in incinta sa, precum si acoperirea lui cu o cupola de sticla.