Atentionare ANAT!!
Cetăţenii trebuie să fie atenÅ£i când cumpără pachete turistice, să nu se bucure la reduceri care ies din zona normalului ÅŸi să verifice licenÅ£a de turism dacă vor să evite ,,Å£epele', a declarat joi, DragoÅŸ Anastasiu, reprezentantul AsociaÅ£iei NaÅ£ionale a AgenÅ£iilor de Turism, într-o conferinţă de specialitate. ,,Marja de profit a unui operator de turism este de 7-8%, iar dacă într-o negociere directă între un agent ÅŸi un cetăţean preÅ£ul scade sub această marjă, e clar că ceva e în neregulă. Nu mă refer la reducerile afiÅŸate în catalogul agenÅ£iei, reduceri datorate în mare parte hotelierilor, ci la negocierea directă dintre un angajat ÅŸi cetăţean.
Circa 20% dintre turiÅŸtii români sunt avizaÅ£i, cunosc legislaÅ£ia, dar există, în piaţă, o serie de agenÅ£ii care nu o respectă. Cei care întâmpină probleme pe parcursul vacanÅ£ei trebuie să acÅ£ioneze imediat, să reclame în scris la recepÅ£ia hotelului pentru a avea dovada că serviciul promis nu a fost în concordanţă cu realitatea.
E preferabil să existe un dialog cu agenÅ£ia, atunci când un serviciu nu a avut calitatea stipulată în contract, decât să se piardă bani pe avocaÅ£i", a precizat DragoÅŸ Anastasiu. Conform Eurobarometrului Flash 333 cu privire la 'Drepturile consumatorilor în România', cerut de Comisia Europeană prin DirecÅ£ia Generală Sănătate ÅŸi Consumatori, 43% dintre români spun că-ÅŸi cunosc drepturile când pachetul de vacanţă este diferit de ceea ce era promis în broÅŸură ÅŸi 72% doresc să primească mai multe informaÅ£ii referitoare la aceste drepturi. În 2011, la Autoritatea NaÅ£ională pentru ProtecÅ£ia Consumatorilor au fost înregistrate 376 de reclamaÅ£ii privind activitatea transportatorilor aerieni, 74% dintre acestea vizând compania Blue Air ÅŸi 23% operatorul Wizz Air, fiind aplicate 29 de sancÅ£iuni. ,,ANPC pare să tragă numai în operatorii locali, Wizz Air neavând niciun sediu pe teritoriul României. Noi primim, lunar, 15-20 de reclamaÅ£ii, majoritatea de la cetăţeni străini care sunt mai vioi în ceea ce priveÅŸte respectarea 100% a drepturilor lor. În condiÅ£iile în care transportăm lunar 120.000 de pasageri, numărul reclamaÅ£iilor este rezonabil, cu atât mai mult cu cât numai jumătate se dovedesc reale. După primele ÅŸase luni din 2012 avem un profit de circa un milion de euro, ceea ce dovedeÅŸte ÅŸi încrederea pe care o au în noi pasagerii, iar destinaÅ£iile noastre rămân atrăgătoare pentru tot mai mulÅ£i români', a declarat pentru AGERPRES Adrian IonaÅŸcu, director general adjunct al Blue Air. În ceea ce priveÅŸte sectorul agenÅ£iilor de turism, în 2011, au intrat în insolvenţă trei agenÅ£ii membre ale ANAT, iar în 2012, circa 10 agenÅ£ii. Numărul real al insolvenÅ£elor se va cunoaÅŸte, însă, în septembrie. ,,În România, ne confruntăm cu multe probleme legate de societăţile de asigurări, ceea ce este în detrimentul consumatorilor. Din cauza pierderilor suferite, dar ÅŸi a neseriozităţii unor societăţi, companiile de asigurări impun o franciză de până la 80%, ceea ce face ca plafonul maxim de care se pot bucura clienÅ£ii unei agenÅ£ii de turism aflate în insolvenţă să fie nesemnificativ. Conform legii, o agenÅ£ie de turism poate despăgubi clienÅ£ii cu maximum 50.000 de dolari (40.000 de euro), iar dacă franciza este de 80%, întregul grup de clienÅ£i mai poate primi 8.000 de euro, indiferent de numărul lor", a precizat DragoÅŸ Anastasiu. Masa rotundă cu tema "Călătorind în Uniunea Europeană. Dialog despre drepturile consumatorilor', organizată joi la BucureÅŸti în cadrul Campaniei Uniunii Europene pentru informarea consumatorilor din România – 'E dreptul tău! AcÅ£ionează!" a scos în evidenţă o serie de probleme în ceea ce priveÅŸte cooperarea cetăţeanului cu agenÅ£ii economici, din Å£ară, dar ÅŸi din alte state membre ale UE.