Hans Bergel a primit distinctia de Scriitor al Orasului Brasov
Primarul George Scripcaru i-a inmanat scriitorului de origine brasoveana Hans Bergel primul premiu „Scriitorul orasului“, decernat de Uniunea Scriitorilor, Filiala Brasov.
Evenimentul a avut loc in deschiderea editiei de vara a Targului International de Carte si Muzica Brasov, editie organizata in Piata Sfatului, in premiera.
Potrivit presedintelui Uniunii Scriitorilor – Filiala Brasov, Doru Munteanu, distinctia „Scriitorul orasului“ se acorda incepand din acest an ca simbol recunoastere, din partea comunitatii brasovene, a scriitorilor care provin din zona Brasov sau care contribuie, prin activitatea lor, la promovarea orasului, informeaza municipalitatea Brasov, printr-un comunicat de presa.
Primarul orasului, George Scripcaru, a reaminti celor prezenti ca, in 1996, a avut onoarea sa prezideze sedinta Consiliului Local in care i-a fost dedicat d-lui Bergel titlul de cetatean de onoare al Brasovului.
SCURTA BIOGRAFIE
Hans Bergel s-a nascut pe 26 iulie 1925, la Rasnov. Copilaria si tineretea si le-a petrecut in mai multe orase din Transilvania. In 1939 s-a mutat cu familia la Brasov, unde a urmat liceul Honterus.
Intre 1941 si 1944 a urmat seminarul pedagogic din Sibiu, dar razboiul si intoarcerea armelor de catre Romania impotriva Germaniei naziste l-au obligat sa-si intrerupa studiile. In ianuarie 1945 a fost aproape de a fi deportat in Uniunea Sovietica, reusind sa fuga in ultimul moment din lagar. Pana in octombrie 1945 a stat ascuns la ciobanii din Muntii Cibinului. Se intoarce la Sibiu, continua studiile si in 1946 ia bacalaureatul, dupa care este angajat ca profesor. In 1947 paraseste clandestin Romania, dar este prins in Ungaria, extradat si condamnat la 14 luni de inchisoare pentru trecere frauduloasa a frontierei. Reuseste sa evadeze dupa 10 luni. Ajuns acasa dupa mai multe peripetii, este recrutat si isi satisface serviciul militar in 1948-1949. Dupa aceea, pana in 1956, este sportiv de performanta la Brasov. A studiat la fara frecventa istoria artei si filozofia la Bucuresti, intre 1952–1954, fiind obligat sa intrerupa studiile, deoarece in 1954 a fost arestat la Cluj pentru „incitare la rebeliune” si condamnat la un an inchisoare. Desi a fost eliberat mai devreme, nu i s-a permis sa-si reia studiile.
Pana in martie 1968 a trait in Brasov, dupa care a emigrat in Germania, stabilindu-se la Gröbenzell langa München, cu sotia si copiii. In primii ani a avut de infruntat o serie de dificultati. A reluat cu succes activitatea de scriitor. In perioada 1970- 1989 a fost redactor sef la publicatia Siebenbürgische Zeitung (Ziarul transilvanean) care apare la München. Lucreaza in calitate de colaborator extern la Radiodifuziunea din Bavaria (Bayerischer Rundfunk).
Din 1991 este coeditor al publicatiei Südostdeutsche Vierteljahresblätter.
Din vasta sa activitate literara, spicuim si noi cateva titluri:
– Fürst und Lautenschläger ("Principe si lautar") (1956)
– Rumänien – Porträt einer Nation ("Romania – portretul unei natiuni") (1968)
– Im Feuerkreis, 10 Erzählungen ("In cercul de foc. Zece povestiri") (1972)
– Würfelspiele des Lebens: Vier Portraits bedeutender Siebenbürger, Conrad
Haas, Johann Martin Honigberger, Paul Richter, Arthur Phleps, München 1972.
("Zarurile vietii: Patru portrete ale unor transilvaneni de seama")
– Die Sachsen in Siebenbürgen nach dreißig Jahren Kommunismus ("Sasii
transilvaneni dupa 30 de ani de comunism") (1975)
– Siebenbürgen, Bilder einer europäischen Landschaft ("Transilvania, imagini ale
unui tinut european") (1980)
– Heinrich Schunn: Ein Maler, sein Werk, seine Zeit, Edition Wort u. Welt, 1983
– Das Venusherz ("Inima Venerei") (1987)
– Literaturgeschichte der Deutschen in Siebenbürgen (1987) und Weihnacht ist überall ("…si Craciun e peste tot") (1988)
– Das Motiv der Freiheit ("Motivul libertatii") (1988)
– Prosa – Lyrik (1995)
– Wenn die Adler kommen (Cand vin vulturii), Roman (Trilogie) (1996), handelt von
einer Familie in Siebenbürgen. Teil 2.: Die Rückkehr der Wölfe.
– Im Spiegellicht des Horizonts (Lyrik) (1996)
– Wegkreuzungen – Dreizehn Lebensbilder, Editura Johannis Reeg, 2009
– Am Vorabend des Taifuns, Berlin: Editura Noack & Block 2010.