Center for American Progress:
Premierul Victor Ponta apara democratia, nu o submineaza
"Jurnalistii de la Washington Post, The Economist si alti comentatori internationali s-au grabit sa dea vina pe premierul Victor Ponta pentru actuala criza politica din Romania, care a dus la suspendarea presedintelui Traian Basescu. Cu toate acestea, acuzatiile ca premierul Ponta a subminat democratia si a amenintat stabilitatea economica a tarii nu sunt doar eronate, ci voit inselatoare. O analiza mai atenta a antecedentelor si actiunilor recente ale presedintelui suspendat, precum si a deciziilor Curtii Constitutionale in aceasta chestiune, sugereaza faptul ca primul ministru apara democratia, nu o submineaza", se arata intr-o analiza publicata de Centrul pentru Progresul American (Center for American Progress), un institut de politici publice si cercetare din Washington.
Articolul, titrat "Protejand democratia Romaniei. Actuala criza politica nu este despre o intoarcere la tiranie", este semnat de John D. Podesta, presedinte si fondator al Centrului pentru Progresul American, si Matt Browne, senior fellow in cadrul acestuia.
Cei doi analisti amintesc ca, in urma cu peste doua saptamani, Parlamentul Romaniei l-a suspendat pe presedintele in functie Traian Basescu, despre care spun ca este "un fost capitan de vas care a lucrat cu Securitatea inainte de revolutia din '89". "Basescu s-a confruntat cu acuzatii repetate de coruptie, frauda electorala si atitudine necorespunzatoare de cand a devenit presedinte in 2004, el fiind prima data suspendat in urma cu cinci ani, dupa acuzatiile ca ministrul sau de Justitie de atunci, Monica Macovei, a cautat sa faca anchete penale motivate politic", scriu acestia.
Basescu se pregateste acum sa lupte impotriva premierului Ponta, continua autorii. Noul prim-ministru, care nu a implinit inca 40 de ani, s-a afirmat ca procuror general si reformator in cadrul Partidului Social Democrat, formatiune ce a format recent o coalitie de guvernamant cu Partidul Liberal, sub numele de Uniunea Social Liberala. Cand a devenit premier, in luna aprilie a acestui an (Guvernul Ponta a fost investit in luna mai, n.r.), era deja a treia persoana numita in aceasta functie in mai putin de sase luni. Intre timp, extrem de nepopularul presedinte Basescu, disperat sa-si reinvie succesul politic, a incercat incontinuu sa rearanjeze spectrul politic in favoarea sa. Lovit de o serie de masuri de austeritate dure, poporul roman si-a pierdut increderea in presedintele Basescu, a carui popularitate era deja in scadere din cauza mai multor incalcari constitutionale controversate, printre care schimbarea majoritatii de vot necesare pentru a-l suspenda, mai scriu semnatarii articolului.
Odata ajuns in functie, premierul Ponta a incercat rapid sa se concentreze mai degraba asupra strategiilor politice decat asupra politicii. Prioritatea sa a fost punerea in aplicare a unor reforme sociale si economice menite sa mute accentul guvernului pe locuri de munca si crestere economica. Promitand sa mentina angajamentele asumate in fata Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale de catre guvernul anterior, Ponta a cautat totodata sa promoveze cresterea, prin imbunatatirea capacitatii tarii de a absorbi fonduri europene, arata analistii americani.
In paralel, noul premier a promis sa imbunatateasca salarizarea pentru angajatii din sectorul public, cum ar fi profesori si asistente medicale, si sa dea inapoi banii confiscati ilegal de la pensionari. Speranta a fost de a sprijini investitiile si cererea interna si de a-i ajuta pe cei care au fost cei mai afectati de politica de austeritate a lui Traian Basescu. Politicile noului guvern s-au dovedit a fi populare in fata electoratului roman, oferind o victorie rasunatoare pentru USL la alegerile locale de la inceputul lunii iunie. Drept raspuns, Basescu a inceput ceea ce poate fi descris cel mai bine drept un violent atac politic si personal la adresa premierului Ponta. El a incercat sa opreasca agenda de reforme a guvernului, apeland, dincolo de competentele sale, la Curtea Constitutionala pentru a bloca reformele. El a pornit totodata o serie de atacuri personale violente la adresa premierului pe care il numise cu doar doua luni mai devreme, mai scriu cei doi autori.
In conditiile in care tensiunile s-au agravat, USL a actionat pentru a inlocui conducerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru a-l suspenda pe presedinte. In zilele de dupa decizia Parlamentului de a-l suspenda pe presedintele Basescu, Curtea Constitutionala a confirmat decizia, precum si dreptul coalitiei de la guvernare de a schimba conducerea Camerei Deputatilor si a Senatului. In pofida faptului ca majoritatea judecatorilor au fost numiti anterior de Basescu insusi, Curtea a decis ca presedintele a incercat sa diminueze si sa uzurpe rolul si atributiile Parlamentului si premierului si ca, de asemenea, a esuat in indatorirea sa de a media intre puterile statului, arata autorii analizei.
Un referendum va fi organizat acum, duminica aceasta, in timpul caruia romanii vor avea posibilitatea sa-si exprime propriul vot cu privire la viitorul presedintelui. Sondajele de opinie arata ca 80% din populatie se opune presedintelui Basescu. Cu toate acestea, in avizul privind suspendarea, Curtea i-a aruncat acestuia un colac de salvare. Parlamentul a sperat sa revizuiasca una dintre legile lui Basescu care prevedea ca, in referendumuri, o majoritate absoluta a alegatorilor eligibili trebuie sa sprijine demiterea presedintelui pentru ca aceasta sa fie valabila. In schimb, Parlamentul a sustinut ca o majoritate simpla a celor care-si exprima votul ar fi suficienta. Aici, Curtea a hotarat impotriva Parlamentului. Viitorul lui Basescu va fi acum hotarat de nivelul ratei de participare la vot.
"Dupa ce Curtea a emis avizul sau consultativ, premierul Ponta a scris imediat liderilor celor doua camere ale Parlamentului, insistand ca opinia Curtii sa fie respectata in referendum – reactie ce cu greu poate fi considerata ca fiind cea a unui tiran avid de putere si nedemocratic. Mai mult decat atat, in timp ce criza a luat amploare, spre cinstea sa, premierul a continuat sa-si respecte angajamentele fata de comunitatea internationala, sa actioneze ca o voce a ratiunii si sa apere Curtea", sustin cei doi analisti americani.
"Daca presedintele Basescu ar fi aratat acelasi respect fata de agenda de reforme sociale si economice a guvernului si fata de Constitutie, soarta economica a tarii ar fi fost mai promitatoare, iar democratia sa mult mai sanatoasa, de asemenea. Speram si banuim ca vointa si interesele poporului roman vor triumfa. Pe termen scurt, aceasta este o chestiune de participare la vot, pe termen lung, este mai mult o chestiune de timp", conchid John Podesta si Matt Browne.