Superstitii si cutume in Postul Sfintei Marii

Superstitii si cutume in Postul Sfintei Marii

0 130
Va prezentam in continuare cateva dintre cele mai cunoscute si frumoase obiceiuri si traditii legate de Postul Sfintei Marii, pe care crestinii ortodocsi il tin in perioada 1-15 august.
Conform traditiei, daca esti nemaritata, pentru ca cel sortit sa-ti apara in prag, trebuie sa ascunzi la san o planta numita “navalnic”, sa tii candela aprinsa si sa pui in dreptul icoanei flori proaspat culese, considerate bune de leac si de dragoste. Iar daca te rogi cu credinta si incredere, atat pentru tine cat si pentru altii, ruga iti va fi ascultata.
In credinta populara romaneasca, anumite lucruri sunt total interzise in aceasta zi, daca nu vrei ca fapta ta sa atraga tristetea si lacrimile Maicii Domnului. Este considerat, asadar, de rau augur sa mergi inapoi sau sa-ti tunzi parul si sa-l arunci la gunoi.
In anumite parti ale Romaniei, gestul de a aprinde focul in vatra atrage dupa sine boala si nenorocul, iar barbatii nu au voie sa isi dea jos caciula sau sa se scalde in apele curgatoare.
 De asemenea, incepand cu aceasta sarbatoare, se da startul semanaturilor de toamna, se cobora in sat stanele de oi, iar batranii satului rostesc descantece pentru bunastarea recoltelor de struguri.
In partile Moldovei, Sfanta Maria Mare (15 august) este considerata „a mortilor” fiind pomeniti toti aceia ce au numele pornind de la cel al Preacuratei si doar la Sfanta Maria Mica (8 septembrie) sunt serbati cei vii.
La Sfanta Maria Mare se culeg flori si se pun la icoana Preacuratei, acestea fiind apoi sunt bune de leac. Daca infloresc trandafirii pe la Sfanta Maria, toamna va fi lunga. Se zice ca dupa Sfanta Maria vremea incepe sa se strice, prevestind capriciile toamnei.
In anumite zone rurale ale tarii, in preajma acestei zile, viile sunt data spre protectia pandarilor. Totodata, descantatoarele “leaga” ciocul pasarilor astfel incat acestea sa nu mai poata prada viile si sa strice strugurii. In acelasi timp, gospodinele dau de pomana din strugurii care s-au copt timpuriu, iar in regiunea Munteniei, impart faguri de miere si prune ca “sa fie de sufletul celor adormiti”.
Ziua de dinaintea celei de 15 august este considerata a fi Ziua Cercurilor Sfintei Marii, zi ce este tinuta de catre toate femeile insarcinate.
Ele nu trebuie sa munceasca sau sa trebaluiasca in aceasta zi daca isi doresc sa aiba parte de o nastere usoara, iar pruncul lor sa fie sanatos si binecuvantat de Dumnezeu. Se crede ca femeile insarcinate care nu tin aceasta zi se vor chinui la nastere si vor naste in dureri mari.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.