Vita-de-vie este lumina ochilor in medicina populara

Vita-de-vie este lumina ochilor in medicina populara

0 249
Via are un caracter cu totul aparte in viata oamenilor, fiind una dintre cele mai vechi plante cultivate de catre om. Datorita abundentei si gustului savuros al strugurilor si proprietatilor medicinale ale vitei, ea a fost respectata ca o planta dintre cele mai valoroase, capatand adesea semnificatii religioase si mistice. Romanii sarbatoreau pe 17 martie Liberaliile – sarbatoare consacrata lui Dionysos (Bachus), zeul vitei, moment care coincidea cu “plansul vitei” si cu Dionisiile grecesti. La vechii greci, cultul lui Dionysos era legat de cunoasterea misterelor vietii de dupa moarte, ale renasterii si cunoasterii, via fiind un simbol vegetal al nemuririi.
Este perioada in care frunzele de vita imprumuta din nuantele toamnei. Asadar, grabiti-va sa le culegeti cat inca mai sunt verzi, si astfel, va veti putea bucura de proprietatile terapeutice ale acestora, proprietati care nu sunt putine.
Frunzele de vita-de-vie contin saruri minerale, flavonoizi, lecitina. Folosita intern, infuzia regleaza ciclul menstrual. De asemenea, este foarte buna in sangerarile aparute la menopauza. Specialistii recomanda infuzia din frunze de vita-de-vie pentru a tempera pofta de mancare. Aceasta se administreaza inainte de masa. Rolul acesteia este de a scadea apetitul, dar trebuie adoptat si un stil de viata echilibrat, cu dieta si exercitii fizice. Extern, baile cu decoct de vita-de-vie trateaza hemoroizii si, la picioare, imbunatatesc circulatia sangelui. Decoctul poate fi folosit in dermatite, eczeme. Spalaturile zilnice cu decoct de vita-de-vie calmeaza mancarimile ce insotesc conjunctivita. Cu rol cosmetic.
Cunoscuta popular si ca “plansul vitei” sau “apa de vie”, seva de vita de vie picura din abundenta din mladitele proaspete o data cu taierile de primavara ale viei. Cu un gust placut, usor acrisor si un bogat continut de vitamina C, inzestrata cu proprietatile astringente si cicatrizante ale vitei, aceasta seva a fost folosita de-a lungul timpului mai ales pentru tratarea afectiunilor oculare si ale pielii, precum si pentru regenerarea organismului, in curele de tonifiere si revitalizare, ca si pentru eliminarea calculilor renali si urinari.
Seva se recomanda in cazul persoanelor care au tendinta de inrosire a ochilor sau la care vasele fine de la nivelul scleroticii tind sa se sparga cu usurinta. In cazul unor leziuni superficiale la nivelul ochilor ca urmare a contactului cu particule sau substante din mediul exterior (praf, aschii, rumegus, solutii iritative), este necesara mai intai clatirea cu apa rece din abundenta dupa care se recomanda aplicarea a 7-10 picaturi de seva in fiecare ochi.
In cazul tulburarilor de vedere care au aparut ca urmare a suprasolicitarii sau in urma inaintarii in varsta, este indicat sa se asocieze aplicatiile externe cu apa de vie (sub forma de colir, asa cum a fost descris anterior) cu administrarea ei interna
Se spune ca cine bea, primavara, „lacrimi” de vita-de-vie nu va plange tot anul si va avea noroc si belsug in casa. La taierea de primavara a vitei, din ramurile ceva mai groase incepe sa curga, picatura cu picatura, un lichid transparent cu gust dulce-salciu. Fenomenul este numit si „plansul” viei, iar picaturile de seva ce se scurg prin punctul de taiere mai sunt numite popular si „lacrimi”.
Cu seva de la vita-de-vie pot fi vindecate si unele leziuni ale pielii, iar in amestec cu usturoi pisat intareste radacina parului si impiedica formarea cheliei.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.