Dovlecelul are proprietati anticancerigene si de reintinerire

Dovlecelul are proprietati anticancerigene si de reintinerire

0 157
Multi considera dovlecelul o leguma, ceea ce este gresit, dovlecelul este un fruct. Aceasta neintelegere porneste de la faptul ca dovlecelul cand este gatit este socotit a fi o leguma.
Cu toate ca are 95% apa, in pulpa dovlecelului gasim minerale, vitamine si foarte putina grasime. Iata proprietatile lui curative. Gratie continutului de vitamina A si de luteina, dovlecelul e indicat in sanatatea ochiului. Persoanele de varsta a treia ar trebui sa consume cat mai multi dovlecei, fiind astfel protejati de bolile oculare specifice varstei.
Dovleceii comestibili se consuma la varsta imatura, cand samburii nu sunt copti, ci abia formati. Cu toate ca au 95% apa, in pulpa si in coaja lor se afla si 1% protide, 4% hidrati de carbon, plus foarte mici cantitati de grasimi. La 100 g de parte comestibila gasim: un miligram de natriu, 270 mg de potasiu, 15 mg de calciu, 30 mg de fosfor, fier, zinc, 230 mg de vitamina A, cate 0,05 mg din vitaminele B1, B2 si cantitati mari de vitamina B9, 10 mg de vitamina C. Semintele contin 35% ulei gras, fitosterine, lecitina, enzime. 300 g de dovlecel asigura necesarul zilnic de fosfor si potasiu, aproape dublul necesarului zilnic de vitaminele A si B9 si jumatate din necesarul zilnic de magneziu.
Continutul ridicat de nutrienti si aportul caloric redus, ii transforma intr-o alegere buna de fiecare data cand vreti sa tineti dieta. Iar fibrele din ei, regleaza functiile digestiei si pentru ca se digera ceva mai greu (adica stau mai mult in stomac) grabesc senzatia de satietate.
Sucul proaspat de dovlecel este un adevarat medicament. Este indicat in reumatism, normalizarea tranzitului intestinal, dar are si proprietati anticancerigene si de reintinerire. Lipsa de calciu este combatuta cu dovlecei, care, chiar daca nu contin mult calciu, ajuta la asimilarea lui prin marea cantitate de magneziu din componenta.
Se presupune ca dovleceii au efect benefic asupra nivelului de colesterol din sange, dar nu este nimic cert. Si evident ca daca pe unii subiecti se dovedeste ca aceasta leguma grozava reduce nivelul de colesterol, inseamna ca previne si unele boli de inima. Beta-carotenul ajuta impotriva oxidarii celulelor (adica previne cancerul).
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.