Listele electorale sunt reverificate
Premierul Victor Ponta a organizat ieri o videoconferinta cu prefectii si reprezentantii institutiilor implicate in organizarea procesului electoral. Prefectul Brasovului, Mihai Mohaci, ne-a declarat ca premierul a anuntat ca vor fi eliminati din listele electorale permanente cetatenii romani care nu mai au domiciliul in Romania. Reprezentantii Guvernului au dat asigurari ca aceasta masura nu limiteaza dreptul la vot, romanii de peste granita putandu-si exercita acest drept, dar pe liste suplimentare, in tara unde domiciliaza: „S-a comis si o neglijenta! Indiferent ca sunt in tara sau in afara acesteia, cetatenii din aceasta categorie trebuie inscrisi in Registrul electoral, care anul acesta trebuia actualizat pana in 31 martie, dar acest lucru nu s-a intamplat”.
Potrivit legislatiei, listele electorale permanente se intocmesc si se actualizeaza de catre primarii, impreuna cu serviciile de evidenta informatizata a persoanei din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Actele se intocmesc in doua exemplare. In anul in care au loc alegeri, actualizarea listelor se face in cel mult 15 zile de la data stabilirii zilei votarii.
Persoanele decedate trebuie radiate din liste, in baza unei comunicari efectuate de serviciul de evidenta a persoanei, in termen de 24 de ore de la inregistrarea acestuia. Persoanele care si-au pierdut cetatenia romana sunt, de asemenea, sterse din liste, la comunicarea Ministerului Justitiei.
Persoanele care si-au pierdut drepturile electorale sunt si ele radiate, in temeiul comunicarii facute primarului de catre instanta de judecata, in termen de 5 zile de la primirea documentului In Brasov, de evidenta si verificarea veridicitatii datelor din listele electorale aflate la primarii, precum si de transmiterea acestora la judecatoriile din judet ar fi trebuit, potrivit legii, sa se ocupe Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) filiala Brasov.
Seful AEP Brasov, Claudiu Petra, a declarat presei ca are in evidenta si judetele Covasna, Harghita, Sibiu si Alba, si a sustinut ca verificarile s-au facut si pentru alegerile locale, si inaintea referendumului: „Nu am descoperit nereguli majore. A fost vorba fie despre neactualizarea datelor, fie despre netransmiterea modificarilor operate la judecatorii. Am aplicat sanctiuni pecuniare celor care nu si-au facut treaba”. Insa, despre ce anume intreprind, in detaliu, angajatii Autoritatii nu am primit informatii. In structurile AEP Brasov sunt sase angajati, care primesc un salariu lunar cuprins intre 1.800 de lei si 2.400 de lei. Asta, in conditiile in care activitatea efectiva pe care o desfasoara se deruleaza, de regula, din patru in patru ani, cu ocazia alegerilor locale si parlamentare, precum si inaintea celor prezidentiale.
Oricum, de aceasta data problema clarificarii numarului exact al alegatorilor va fi abordata de Ministerul Administratiei si Internelor, Biroul Electoral Central si Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.
Amintim ca magistratii Curtii Constitutionale a Romaniei au hotarat joi seara sa amane pentru 12 septembrie luarea unei decizii privind validarea sau nu a referendumului pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu. Magistratii au cerut Guvernului ca pana pe 31 august sa prezinte documentatii privind evidenta populatiei si listele electorale permanente, in vederea clarificarii controverselor privind numarul de alegatori existent la data sustinerii referendumului.
S.D.