Solutie amiabila pentru malpraxis
Medicul si pacientul isi vor rezolva pe cale amiabila eventualele conflicte. Este una din prevederile proiectului de lege privind malpraxisul, care era analizat pana acum de colegiul medicilor. Daca solutia nu era aceptata de catre reclamant, dosarul ajungea la colegiul national si, in cel mai nefericit caz, in instanta. Din 11 cazuri de malpraxis cercetate la Brasov in 2012, niciunul nu s-a finalizat cu sanctiune. Cele mai multe reclamatii de malpraxis sunt pentru chirurgii, in special obstretica-ginecologie
Noul proiect al Legii sanatatii prevede ca asiguratorul de malpraxis va prelua diferendul dintre pacient si unitatea medicala si va fi obligat sa plateasca si despagubiri morale, nu doar materiale, asa cum se intampla in prezent. Cererea primita de la pacient este trimisa de unitatea medicala vizata, la societatea de asigurari care va analiza cazul si care in termen de 30 de zile da un rezultat. Medicii brasoveni considera noua prevedere este una binevenita pentru ca nu se vor mai trece prin atatea comisii ca pana acum. Dr Sorin Garbacea, vicepresedintele Colegiului Medicilor Brasov crede ca marea majoritate a cazurilor de malpraxis se vor rezolva prin aceste intelegeri amiabile.
Daca solutia finala pe partea medicala nu era acceptata de reclamant, se ajungea in instanta. Colegiul Medicilor Brasov a solutionat, de la inceputul acestui an, 11 dosare de malpraxis, dintre care niciunul nu s-a finalizat cu sanctiune. Trei dintre acestea au fost insa contestate si sunt in prezent la Comisia Superioara de Disciplina din cadrul Colegiului National al Medicilor, la Bucuresti. Anul trecut, la Brasov au fost solutionate noua dosare, patru medici primind avertismente si unul doar o mustrare. Intr-un singur caz, comisia de la Brasov a acordat sanctiune, insa dosarul a fost contestat, iar Curtea Superioara a anulat sanctiunea. Cele mai multe reclamatii de malpraxis sunt pentru chirurgii, in special pe obstetrica-ginecologie.
Vifor Rotar