Draga maichii, dupa tine / Imi pare si rau, si bine
Ioan Sorin Apan a imbratisat lumea intocmai ca un ascet ortodox. Sunt cuvintele lui Horia Roman Patapievici, venit sa-l conduca pe ultimul drum pe cel care i-a fost prieten de suflet si care l-a insotit in experientele mistice din facultate.
Dupa tine, imi pare si rau si bine, a spus cu vocea tremuranda Patapievici la capataiul regretatului dascal. Mai bine de 200 de persoane si-au luat ramas bun de la Ioan Sorin Apan la Seminarul teologic Dumitru Staniloae.
Preotilor care au oficiat slujba de inmormantare a profesorului Ioan Sorin Apan le-a tremurat vocea si le-au dat lacrimile in timp ce au vorbit despre regretatul om de cultura. La fel de emotionat a fost Horia Roman Patapievici, care a venit insotit de rapsodul popular si profesorul Grigore Lese pentru a-si lua ramas bun de la bunul lor prieten Apan. Intelectualul de rasa Horia Patapievici si-a amintit de experientele pe care le facea in facultate de fizica altaturi de Apan, care dorea cu orice pret sa dobandeasca tehnici spirituale de depasire a lumii. Eram doi tineri trufasi, spune Horia Patavieci despre acele vremuri, in care se apropiau amandoi, fara sa stie, de radacinile crestinismului romanesc si de felul in care se traieste ortodoxia pe meleagurile noastre.
Cel care avea sa devina intemeietorul Minisatului Sfantul Andrei a ucenicit pe langa duhovnici cu mare har, precum parintele Ghius sau parintele Cleopa. A aflat de la ei, dupa ce a vrut sa se calugareasca, ca ii lipseste imbratisarea lumii. A inceput atunci o opera imensa de apostolat in care a zidit si pictat biserici, a indreptat cruci in cimitere dar mai ales a adunat in jurul lui tineri pe care i-a indrumat in tainele spiritualitatii romanesti si asezarea statornica a credintei. A sfarsit prin a imbratisa lumea in cel mai ortodox mod cu putinta, a spus filosoful Horia Patapievici despre prietenul sau Apan, de care s-a despartit cu o sfasietoare formula funerara din popor, un distih cules de undeva din Bucovina: Draga maichii, dupa tine / Imi pare si rau, si bine!
Mai bine de 200 de persoane, rude, cunoscuti, dar mai ales tinerii care i-au fost invatacei, si-au luat la randul lor ramas bun de la profesorul Ioan Sorin Apan, cu o melodie facuta celebra de Grigore Lese
Vifor Rotar