AFP – Economia romaneasca a fost luata ostatica de criza politica

AFP – Economia romaneasca a fost luata ostatica de criza politica

0 167
Dupa doi ani de recesiune severa, Romania parea pe calea cea buna pentru reluarea unei cresteri durabile, chiar daca modesta, dar criza politica din varful statului care se eternizeaza fragilizeaza economia si ameninta sa alunge investitorii, scrie AFP.
Premierul Victor Ponta a oferit asigurari miercuri ca guvernul, aflat la putere din mai, va continua sa lucreze pentru a asana finantele publice si pentru a privatiza marile companii energetice si de transport, asa cum s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) si a Uniunii Europene.
Numerosi analisti subliniaza insa ca economia este "inghetata", luata ostatica intr-un razboi fara mila care dureaza de peste o luna intre coalitia de centru stanga a lui Ponta, Uniunea Social Liberala (USL), si presedintele de centru dreapta Traian Basescu, supus unui proces de destituire.
"Economia este gripata, banii nu mai circula, administratia este blocata, toate deciziile importante sunt amanate si marile contracte inghetate", a rezumat analistul economic Doru Lionachescu, de la Capital Partners.
Prima victima a acestei crize, moneda locala, leul, s-a depreciat cu circa 5% in cateva saptamani, o depreciere care va antrena cresterea preturilor, in special la combustibil si gaze. Previziunea de crestere economica, fixata la 1,5% la inceputul anului, dupa 2,5% in 2011, a fost si ea revizuita in scadere in jurul cifrei de 1%, afectata si de seceta din tara.
Respectat pentru discursul sau moderat, guvernatorul bancii centrale Mugur Isarescu si-a exprimat public exasperarea in cursul acestei saptamani, lansand un semnal de alarma fata de instabilitatea politica: "Depindem de pietele internationale care ne vor penaliza drastic", subliniase el.
In acest climat tensionat, investitorii nu-si mai ascund nici ei ingrijorarea, in timp ce fluxurile de capital extern se prabusesc. "Criza politica si instabilitatea pe care o genereaza ar putea determina anumiti investitori sa-si amane deciziile privind investitiile in Romania", explica o sursa diplomatica occidentala. "Problema este de a sti cum vor reactiona companiile germane care doresc sa investeasca in aceasta tara fata de situatia in curs", adauga si Annika Pattberg, de la Germany Trade and Invest, care subliniaza ca societatile doresc un "sistem judiciar stabil si transparent".
Marti, negociatorul FMI Erik de Vrijer s-a declarat "ingrijorat" de riscul ca turbulentele politice sa puna in pericol realizarile din ultimii ani, rod al unei severe cure de austeritate.
"Este important pentru guvern sa se concentreze asupra prioritatilor macroeconomice, sa continue politicile bugetare stricte si reformele care sa permita economiei sa creasca mai rapid", a subliniat oficialul FMI, care va oferi saptamana viitoare diagnosticul Fondului asupra starii de sanatate a economiei romanesti.
"Din  nefericire, guvernul se concentreaza pe disputele politice", isi exprima regretul analistul financiar Aurelian Dochia, care noteaza ca intentiile afisate de executiv pentru relansarea economiei nu au fost urmate de masuri concrete.
"Oamenii politici nu-si dau seama cat de dramatica e situatia atat in Romania cat si pe plan international", adauga el. Cu atat mai mult cu cat economia romaneasca este strans legata de zona euro. "Lucrul pe care trebuie sa-l evitam inainte de toate este sa ne sapam propriul nostru mormant, or exact asta suntem pe punctul de a face".
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.