MAÅžINILE PREÅžEDINÅ¢ILOR AMERICANI

MAÅžINILE PREÅžEDINÅ¢ILOR AMERICANI

0 128

 Instalarea la Casa Albă,in urma cu patru ani, a primului preÅŸedinte de culoare al SUA, Barack Obama,  a fost marcată de măsuri excepÅ£ionale de securitate. Nimic de mirare, mai ales după tragicele evenimente de la 11 septembrie 2001. Între „ingredientele” excepÅ£ionale ale acestei instalări, evident că nu putea lipsi… nici noua maÅŸină a PreÅŸedintelui SUA, cu care a defilat pe celebrul Bulevard Pensylvania Avenue, o adevărată fortăreaţă supersecurizată pe patru roÅ£i. TradiÅ£ional, este vorba de acelaÅŸi Cadillac negru, dar care, pentru prima dată, nu poartă numele unui model anume. Noul „Car Force One”, cu tracÅ£iune 4×4 ÅŸi blindaj din titan de 12 cm, are geamurile laterale fixe. Excelează în dotări tehnice de protecÅ£ie superioare precedentei, care ÅŸi ea beneficia de supersisteme de securizare ÅŸi comunicaÅ£ie, inclusiv de „autoapărare”.

Cum se vede, linia clasică a modelului Cadillac a fost păstrată, conturând o personalitate inconfundabilă, ce se va regăsi cumva ÅŸi în modelul de serie lansat în Salonul Auto de la Chicago. Ce poate avea în interior? În primul rând un spaÅ£iu care asigură ÅŸederea lejeră a ÅŸase persoane, eleganÅ£a fiind subliniată ÅŸi de amănuntul că preÅŸedintele beneficiază, practic, de un „birou mobil”, la care poate lucra în orice situaÅ£ie, având la îndemână toate mijloacele de comunicare necesare celui mai puternic om al Planetei. Un amănunt: în portbagaj sunt situate cinci antene de mare capacitate, cu posibilităţi de recepÅ£ie-transmisie, impecabile în orice moment. Primul preÅŸedinte american care a beneficiat de un automobil special construit ÅŸi destinat pentru deplasările oficiale, a ajuns la Casa Albă în anul 1901, fiind pus la dispoziÅ£ia lui Theodore Roosevelt. A fost primul Cadillac pentru un preÅŸedinte american, firma devenind de atunci principalul constructor de limuzine destinate preÅŸedinÅ£iei SUA ÅŸi guvernului american. Tot cu un Cadillac făcut pe comandă s-a deplasat ÅŸi preÅŸedintele Woodrow Wilson, la manifestările prilejuite de Parada Victoriei, desfăşurate la Boston, la sfârÅŸitul primului război mondial  . Speriat de atâtea tentative de a fi omorât, teribilul mafiot Al. Capone ÅŸi-a comandat ÅŸi el un Cadillac, regele neîncoronat al crimei organizate din Chicago scăpând de câteva atentate tocmai datorită blindajului special, rezistent la gloanÅ£e…

General Motors proiectează un Cadillac anume pentru Casa Albă, două superlimuzine decapotabile, botezate Queen Mary ÅŸi Queen Elisabeth, ce erau dotate cu arsenale de luptă proprii, cu generatoare electrice independente, cu staÅ£ii de radio, cele mai moderne din lume. Aceste mici fortăreÅ£e pe roÅ£i au fost folosite de preÅŸedinÅ£ii Roosevelt, Truman ÅŸi Eisenhawer. Din păcate, în atentatul de la Dallas nu s-a tras nici în pneuri ÅŸi nici în uÅŸi, ci direct în capul preÅŸedintelui John Kennedy, cum bine se ÅŸtie, faimoasa „fortăreaţă”… fiind decapotabilă. A fost, în mod sigur, ultima apariÅ£ie a unui preÅŸedinte american într-o limuzină decapotabilă, fie ea ÅŸi cu sistem de… autoapărare.        În memoriile sale, un alt preÅŸedinte controversat, Richard Nixon, vorbind despre automobilul Lincoln ce l-a avut în dotare, îl caracterizează ca pe un adevărat tanc, cu un blindaj de două tone, geamurile fiind realizate dintr-un material special, ce puteau rezista la orice glonÅ£.

Tot un Lincoln blindat, cântărind trei tone, a folosit ÅŸi preÅŸedintele George W.Bush, cu prilejul vizitei sale la BucureÅŸti. Acesta era protejat de un blindaj gros de titan, ce putea rezista ÅŸi la un aruncător de grenade. Dar la BucureÅŸti, un avion special adusese trei astfel de automobile, doar garda de corp cunoscând exact cu care dintre ele s-a deplasat preÅŸedintele în PiaÅ£a RevoluÅ£iei, să vadă faimosul curcubeu, ce l-a impresionat pe fostul preÅŸedinte George W. Bush.

Există ÅŸi o adevărată istorie cuprinzând „poveÅŸti” despre destinaÅ£ia ulterioară a limuzinelor prezidenÅ£iale, odată cu plecarea de la Casa Albă a primului locatar al Americii. Unele sunt prin muzee, altele, protejate în continuare de serviciile secrete, pentru a nu se disipa… secretele de construcÅ£ie. Iar General Motors, aflat într-o concurenţă acerbă cu Ford Motor Company, a reuÅŸit să ridice nivelul de protecÅ£ie al sistemelor de securitate ÅŸi comunicare la un standard care elimină până ÅŸi concurenÅ£a lui… Ford. Doar dacă cei doi giganÅ£i ai construcÅ£iilor de maÅŸini nu vor fi măturaÅ£i de actuala criză economică…

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.