Nucile de Macadamia – o comoara nepretuita

Nucile de Macadamia – o comoara nepretuita

0 140
Lord John Macadam a descoperit copacul de Macadamia in jurul anului 1857 in padurea tropicala de pe coasta estica a Australiei. De-a lungul anilor, numarul de zone care ofereau acest fruct spre vanzare a crescut constant, ajungand sa includa Africa, Costa Rica si Guatemala.
Iata nucile cu adevarat tari. La propriu si la figurat, la coaja si la pret. Nucile de Macadamia sunt cele mai scumpe nuci din lume intrucat arborele care le produce are nevoie de 7-10 ani pentru a ajunge la maturitate si necesita fertilizari intense si costisitoare. Cei care vor sa treaca de coaja tare pentru a ajunge la miezul cremos al acestei nuci care contine peste 80% uleiuri si aproximativ 4% zaharuri trebuie sa plateasca 300 de dolari per kilogram.
Cu un nume exotic, dar cu niste calitati asemanatoare uleiului de masline, nucile de Macadamia reprezinta unul dintre cele mai importante produse naturale. Ele au cel mai ridicat continut de grasimi nesaturate dintre toate alunele. De altfel, datorita acestor grasimi, cura de nuci de Macadamia reduce nivelul colesterolului rau din sange. Aceste fructe lemnoase au o aroma desebita si sunt consumate ca atare sau incluse in diverse preparate alimentare.
Coaja, „tare ca piatra” Originari din Australia, arbustii de Macadamia au fost plantati pentru prima data in scop comercial in Hawaii. Alti exportatori importanti de Macadamia din lume sunt Africa de Sud, America Centrala si Australia.
Nucile de Macadamia sunt pretuite nu doar pentru aroma lor bogata, ci si pentru uleiul pe care il contin, miezul putand avea pana la 80% ulei. Cea mai importanta utilizare a acestui produs este cea cosmetica. Uleiul produs din aceste nuci este excelent mai ales pentru ingrijirea tenului. Preparatul ajuta la prevenirea imbatranirii premature a pielii, are efect nutritiv, actionand la nivel celular, pentru refacerea integritatii pielii.
Arborii macadamia, cu frunzisul lor vesnic verde, invesmanteaza coastele estice, subtropicale din Australia. Totusi, doar doua dintre cele noua specii produc fructe comestibile. Ocrotite de un invelis verde fibros, nucile macadamia sunt sferice, de marimea unei bilute si au o coaja maronie in interiorul careia se afla miezul alb-crem.
Unii le prefera prajite si sarate, altii, crude. Datorita aromei unice si delicate, fragezimii si culorii ei ca a untului, nuca macadamia e considerata una dintre cele mai fine nuci. Nu este de mirare ca ea reprezinta produsul agricol australian de cel mai mare suces.
Pretul nucilor de Macadamia era la un moment dat foarte mare, ceea ce facea ca acest produs sa fie consumat doar de bogatasi. Mirosind o afacere profitabila, tot mai multe persoane s-au apucat de cultivat acesti copaci. Doar ca, in scurt timp, cererea a devenit mult mai mica decat oferta, fapt ce a avut drept consecinta o prabusire a pretului. Totusi, nucile de Macadamia raman in continuare cel mai exclusivist tip de alune.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.