Rasnovul comemoreaza 40 de ani de la tragedia de la Munchen

Rasnovul comemoreaza 40 de ani de la tragedia de la Munchen

0 151
In urma cu 4 decenii, la Jocurile Olimpice din 1972 un atac terorist a curmat viata a 11 membri ai delegatiei israeliene si a unui politist vest-german. 5 din cei 8 teroristi, membri ai grupului Septembrie Negru, au fost si ei ucisi de oamenii legii. Celebrul canoist Ivan Patzaichin, comentatorul sportiv Cristian Topescu si fostul sportiv israelian Henry Hershkowitz, un supravietuitor al atentului, vor vorbi despre tragedie la Festivalul de Film Istoric de la Rasnov.
Unul dintre momentele speciale aleFestivalul de Film Istoric, care a debutat saptamana trecuta este comemorarea tragicelor evenimente petrecute in urma cu 40 de ani la Jocurile Olimpice de la Munchen. Fostul canoist multimedialiat cu aur Ivan Patzaichin, comentatorul sportiv Cristian Topescu si fostul sportiv israelian Henry Hershkowitz au fost invitati la Festivalul de Film Istoric de la Rasnov pentru a comemora victimele incidentului terorist care a provocat moartea a  17 persoane.  
Alegerea organizatorilor este motivata de faptul ca Ivan Patzaichin a fost medaliat la Jocurile Olimpice de la Munchen, Cristian Topescu a comentat acele jocuri olimpice, iar Henry Hershkowitz, sportiv in delegatia israeliana si supravietuitor al tragediei, este nascut la Bucuresti
Filmul zilei de astazi va fi proiectat in gradina Cetatii, de la ora 21.00. Organizatorii au ales pelicula „Munich”, o productie SUA- Canada – Franta din 2005, in regia lui Steven Spelberg, cu Eric Bana, Daniel Craig si Marie-Josee Croze.
„Masacrul de la München“ este denumirea neoficiala a evenimentelor legate de atacul terorist care a avut loc in timpul Jocurile Olimpice de vara din 1972. Bilantul tragediei a fost moartea a 11 membri ai delegatiei israeliene si a unui politist vest-german. 5 din cei 8 teroristi, membri ai grupului Septembrie Negru, au fost si ei ucisi de politisti vest-germani in cadrul unei incercari esuate de a-i elibera pe ostatecii israelieni. In seara zilei de 4 septembrie, la ora 4.30, in zori, cind sportivii dormeau, 8 membri ai gruparii teroriste Septembrie Negru, imbracati in treninguri negre, si purtind sacose pline cu armament, s-au catarat peste gardul inalt de doi metri si au intrat, cu ajutorul unor chei furate, in cladirea unde erau cazati atletii israelieni. Teroristii au revendicat eliberarea si acces liber in Egipt a 234 de palestinieni si ne-arabi din inchisori israeliene, si a doi teroristi germani, intemnitati in Germania. Doi dintre cei unsprezece sportivi israelieni asasinati si unul dintre cei care au scapat cu viata din atentat erau nascuti in Romania.
Festivalul de Film Istoric a inceput inca de vineri la Rasnov, si va dura pina duminica seara, oferindu-le cinefililor peste 80 de ore de proiectii si 52 de filme documentare si de fictiune la cinematograful de la Casa de Cultura sau in gradina Cetatii, in aer liber.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.