Strada Sforii – o strada de renume a Brasovului
Alaturi de Podul Milvio, din Roma, de Poarta Sarutului, din Targu Jiu, de Cipru, unde a luat nastere zeita iubirii, si de gradina unde se plimbau Simone de Beauvoir si Jean Paul Sartre, Jardin du Luxemburg, din Paris, strada Sforii a devenit unul dintre cele mai romantice locuri din Europa. Insa daca Parisul impresioneaza prin lumini, iar Roma prin legende, strada Sforii reprezinta una dintre curiozitatile Brasovului, fiind recunoscuta drept cea mai ingusta strada din Europa de Est.
Strada Sforii constituie cea mai ingusta ulita din Cetatea Brasovului. Considerata cea mai ingusta din Europa, Strada Sforii este de fapt un gang de acces pentru pompieri ce dateaza din sec. al XIX-lea. Strada, cu o latime ce variaza intre 111 si 135 cm si 80 m lungime si veche de 400 de ani, este situata in inima Cetatii Brasovului.
Chiar daca titulatura de "strada" este doar una oficiala, Strada Sforii fiind mai degraba o ulicioara boema, a devenit, in timp, un adevarat punct de atractie pentru turisti, asadar a a fost restaurata, marcata si iluminata in anul 2003 pentru a fi redata in conditii adecvate circuitului turistic. Cam tot de atunci i s-a dus vestea ca ascunde saruturi lungi si piteste indragostitii de prin partea locului de ochii curiosilor.
Cu patru secole in urma, cand a fost construita – potrivit documentelor – Strada Sforii nu reprezenta un punct de larg interes, desi era cea mai stramta ulita a cetatii. In fapt, pentru locuitorii „Kronstadt”-ului, aceasta era un simplu coridor folosit de pompieri pentru a ajunge repede la interventii. Dar, in prezent, cand „la moda” sunt autostrazile, ulita de nici 150 de centimetri latime trezeste entuziasmul multora, datorita neobisnuitei dimensiuni. Atractia a devenit mai mare dupa 2003, an in care a intrat in reparatii. Cu pavaj nou si peretii cladirilor refacuti, strada si-a recapatat cu adevarat farmecul, seara fiind luminata cu felinare asemanatoare celor de acum un secol. Strada Sforii leaga Poarta Schei de strada Cerbului si are o lungime de aproximativ 80 de metri. Pe langa indragostiti, aceasta atrage si pasionati ai fotografiei, care incearca s-o imortalizeze in fel si chip. Fie ca atrag prin inedit, prin istorie sau prin frumusete, multe alte strazi au intrat in circuitele turistice, iar faptul ca Strada Sforii devine tot mai cunoscuta in lume nu poate decat sa-i bucure pe brasoveni.