La Harman au ajuns „Legendele Tarii Birsei“
Agentia Metropolitana Brasov organizeaza o noua editie a „Legendelor Tarii Birsei“, de aceasta data in comuna Harman. Evenimentul este al treisprezecelea din seria de 15 ce alcatuiesc proiectul de promovare turistica „Legendele Tarii Birsei. Promovarea potentialului turistic al Tarii Birsei“ finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Regional, Axa Prioritara 5, domeniul major de interventie 5.3. Seria de evenimente se va incheia luna viitoare cu manifestarile gazduite de Cristian (8 septembrie) si Halchiu (22 septembrie).
Evenimentul de duminica incepe la ora 12.00 pe stadionul ce apartine comunitatii din Harman. Localnicii si turistii vor fi invitati sa participe la demonstratii mestesugaresti specifice locului sustinute de copiii mestesugari din grupul „Vatra Harmanului“. Demonstratiile culinare vor aduce in fata vizitatorilor retete autentice din Harman. Cei prezenti vor putea gati si degusta tocana de vitel, dar si o prajitura, ambele preparate dupa retete locale mult apreciate de localnici.
Evenimentul va fi animat de prezenta ansamblului „Plaiuri Transilvane“ si a grupului de artisti din „Vatra Harmanului“, care vor dansa si cinta muzica traditionala din Tara Birsei. Totodata o trupa de actori profesionisti va prezenta in fata spectatorilor legenda locala „Curaj barbatesc si viclenie feminina“, legenda care se regaseste si in albumul „Legendele Tarii Birsei“, realizat in cadrul proiectului.
Legenda isi are originea in anul 1612 cind principele Gabriel Bathory a incercat sa cucereasca intreaga Tara a Birsei. A intimpinat o dirza rezistenta din partea locuitorilor din Brasov si Harman, harmanenii reusind in final sa respinga atacul secuilor lui Bathory. Singerosul principe a vrut sa puna mina pe tot aurul si argintul harmanenilor, promitind ca va cruta comunitatea.
Cind le-a obtinut, insa, a ordonat ca sa fie incendiat satul, harmanenii reluind astfel lupta pentru apararea comunei lor. Harmanenii strinsi in cetatea asediata si grav avariata au reusit sa reziste timp de opt zile, acoperind sparturile din zidul cetatii cu strane bisericesti si cu saci umpluti cu pamint.
La un moment dat, asediatii isi epuizasera aproape toate rezervele si exista riscul de a muri de foame. Refuzau insa sa cedeze in fata inamicului, si au recurs la o viclenie. In ziua de 10 aprilie, zi de Florii, femeile din comuna au preparat prajituri cu ultima faina si cu ultimele ingrediente pe care le aveau la dispozitie. Prajiturile au fost aruncate secuilor din afara cetatii, astfel incit ei sa creada ca in cetate e mincare si bautura din belsug. Mai mult, in batjocura, au atirnat in afara cetatii o capra si o scroafa. Vazind ca cei din cetate mai au provizii si ca vor rezista in continuare asediului, soldatii lui Bathory s-au retras, astfel fiind eliberat Harmanul.
S.D