INS confirma mai suntem 19.043.767 romani in tara
Datele preliminare ale recensamantului populatiei si locuintelor nu au legatura cu procesul electoral, "cu validarea sau invalidarea referendumului", pentru intocmirea listelor electorale fiind institutii special abilitate, a declarat, luni, presedintele INS Vergil Voineagu.
"Datele preliminare ale recensamantului populatiei si locuintelor nu au nicio legatura cu procesul electoral – ca de altfel recensamantul in sine – cu validarea sau invalidarea referendumului", a spus Vergil Voineagu, citat de Mediafax. Presedintele INS a precizat ca listele electorale nu sunt treaba statisticii, pentru intocmirea acestora existand institutii special abilitate si procedee speciale.
"Datele preliminare de recensamant nu pot fi utilizate in procesul electoral", a subliniat Voineagu, care a explicat si ca aceste date culese trebuie utilizate exclusiv in scopuri statistice, deoarece datele persoanelor au caracter confidential.
Populatia stabila a Romaniei este de 19.043.767 de persoane, fiind vorba despre cei care au resedinta obisnuita in Romania, a anuntat luni presedintele INS, Vergil Voineagu, dupa ce rezultatele preliminare ale recensamantului au fost validate, urmand sa fie prezentate Guvernului in prima sedinta.
Vergil Voineagu a precizat ca, pana in prezent, au fost procesate 36.809.562 de formulare de recensamant, reprezentand aproximativ 48% din total.
Presedintele INS a mai spus ca intre datele preliminare ale recensamantului si cele finale, care vor fi anuntate in al doilea semestru al anului viitor, "pot sau nu pot sa apara diferente".
Voineagu a explicat ca INS nu a reusit recenzarea a 2,8% din gospodarii, respectiv aproximativ un milion de persoane. El a precizat ca in cazul acestor persoane se va incerca recuperarea datelor prin intermediul altor institutii abilitate.
Totodata, raspunzand unei intrebari cu privire la numarul persoanelor plecate in strainatate, Voineagu a spus ca pentru a stabili acest numar a fost introdus un formular special, care insa a avut in vedere recenzarea persoanelor plecate din localitatea de domiciliu in strainatate sau in alta localitate, dupa caz. In prezent, INS a prelucrat 910.264 de asemenea formulare (PPI), insa nu se stie cate dintre aceste persoane sunt plecare in strainatate si cate sunt plecate in alta localitate decat cea de domiciliu, a precizat Voineagu.
Si ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, declara ca, odata cu validarea acestor date preliminare, judecatorii de la Curtea Constitutionala vor avea orientativ o cifra de referinta, dar listele electorale si datele statistice de la recensamant nu au nicio legatura. Institutul National de Statistica a transmis, in 1 august, Curtii Constitutionale ca rezultatele provizorii ale recensamantului din 2011 au fost publicate in 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi facute publice in semestrul al doilea al anului 2013 si ca rezultatele provizorii "nu permit dezagregarea pe grupe de varsta, implicit a populatiei in varsta de 18 ani si peste".
"In sistemul statisticii oficiale din Romania nu exista surse de date care sa permita stabilirea numarului cetatenilor romani cu drept de vot, in sensul legislatiei in vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare alta data calendaristica", arata INS in raspunsul transmis Curtii Constitutionale.
Datele provizorii comunicate de INS in 2 februarie aratau ca populatia stabila a Romaniei numara 19.042.936 persoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioada indelungata din tara, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar in Romania. Astfel, rezulta o populatie inregistrata de 20.254.866 de persoane.
Populatia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011.
Dupa recensamantul precedent, din 2002, populatia Romaniei a fost de 21.680.974 persoane.
Recensamantul Populatiei si Locuintelor a avut loc in perioada 20-31 octombrie 2011.
Eurostat a fixat pentru recensamantul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivaleaza cu inceputul anului 2014.