Sondaj CRSS: românii îşi doresc unirea cu Republica Moldova

Sondaj CRSS: românii îşi doresc unirea cu Republica Moldova

0 147
Centrul Român pentru Studii ÅŸi Strategii a efectuat în luna iunie un sondaj de opinie, intitulat 'Studiu privind starea socială ÅŸi identitatea naÅ£ională în România', potrivit căruia 87,25 % dintre românii din dreapta Prutului îÅŸi doresc unirea cu Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES, datele preliminare cu privire la percepÅ£ia românilor asupra identităţii lingvistice, istorice, politice ÅŸi culturale a locuitorilor din Republica Moldova au fost făcute publice la ChiÅŸinău, în cadrul conferinÅ£ei-dezbatere cu tema 'Reuniunea celor două state germane – model de integrare euro-atlantică pentru Republica Moldova, prin reuniunea celor două state româneÅŸti', rezultatele finale ale cercetării urmând a fi făcute publice în luna septembrie.
 
Potrivit Raportului preliminar al sondajului, ideea unirii României cu Republica Moldova se regăseÅŸte în mentalul colectiv al românilor din dreapta Prutului ca 'act realizabil', în favoarea căruia s-au declarat 87,25% dintre subiecÅ£ii chestionaÅ£i, 'ceea ce poate fi interpretat ca o apetenţă a românilor pentru îndeplinirea unui ideal naÅ£ional'.
Împotriva unificării teritoriale s-au exprimat 12,8% dintre respondenÅ£i. De asemenea, 55,2% dintre respondenÅ£i consideră că politicienii din România ar trebui să trateze unirea ca prioritate, în timp ce 20,5% dintre cei chestionaÅ£i sunt de părere că politicienii din România ar trebui să aibă alte priorităţi, iar 24,2% nu ÅŸi-au exprimat opinia cu privire la acest aspect. Un procent mult mai ridicat dintre cei chestionaÅ£i sunt de părere că locuitorii din dreapta Prutului sunt:
  • în primul rând români (67,8%),
  • limba vorbită de ei este româna (71,9 %),
  • 'Basarabia este pământ românesc'(84,9%).
'Locuitorii din stânga Prutului sunt, în viziunea celor chestionaÅ£i, 'români' în primul rând, această percepÅ£ie cumulând 67,8% dintre opiniile exprimate, în timp ce 28,3% dintre cei intervievaÅ£i consideră că locuitorii arealului pruto-nistrean sunt moldoveni, iar 3,9% dintre respondenÅ£i afirmă că spaÅ£iul Basarabiei este locuit de ruÅŸi', se precizează în raportul amintit.  
În ce priveÅŸte întrebarea 'ConsideraÅ£i că Basarabia este pământ românesc?',
  • 84,9% dintre cei intervievaÅ£i au răspuns cu Da,
  • 4,7% dintre respondenÅ£i – NU;
  • 10,4% dintre participanÅ£ii la sondaj ÅŸi-au rezervat dreptul de a nu răspunde.
ReprezentanÅ£ii Centrului consideră că pentru românii din dreapta Prutului, Republica Moldova are statutul de 'provincie istorică a României'. “Acesta trebuie să fie punctul de plecare pentru politica de integrare a Republicii Moldova din partea României. Integrarea europeană trebuie naÅ£ionalizată pentru a fi viabilă, pe coordonatele limbii ÅŸi reprezentării comune asupra spaÅ£iului. 'Basarabia este pământ românesc' nu este o formulă politică, ci o formula mentis, un produs colectiv natural de profunzime, ancorat în înÅ£elegerea teritoriului prin limbă, identitate temporală. (…) Putem interpreta procentul ridicat al celor care se raportează a Basarabia ca fiind pământ românesc prin prisma teritorialităţii, Basarabia rămânând în imaginarul colectiv un teritoriu cuprins în graniÅ£ele României”, susÅ£in reprezentanÅ£ii Centrului. RespondenÅ£ii au oferit răspunsuri asemănătoare ÅŸi la întrebarea: 'ConsideraÅ£i că teritoriul Basarabia este pământ românesc?',
  • 84,93% dintre cei intervievaÅ£i răspunzând cu Da,
  • 4,71% au răspuns cu Nu,
  • 10,36% dintre participanÅ£ii la sondaj au răspuns cu 'Nu ÅŸtiu'.
Sondajul de opinie a fost realizat în România, în perioada 7-23 iunie, pe un eÅŸantion reprezentativ naÅ£ional de 1486 de persoane în vârstă de 18 ani sau peste, cu o eroare tolerată de +/- 2,5%, la un nivel de încredere de 95%.
Rezultatele finale ale cercetării vor fi făcute publice în luna septembrie.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.