Home Arhiva Romanian-American Council si Illinois Romanian American Community despre excluderea romanilor din diaspora...
Romanian-American Council si Illinois Romanian American Community despre excluderea romanilor din diaspora de pe listele de vot
Romanian-American Council si Illinois Romanian American Community despre excluderea romanilor din diaspora de pe listele de vot
Doua organizatii romanesti din Statele Unite, Romanian-American Council(Consiliul Romano-American) din California si Illinois Romanian American Community din Chicago, au trimis pe data de 19 august cate o scrisoare Primului ministru Victor Ponta si Ministrului de Externe Titus Corlatean prin care protesteaza vehement fata de intentia Guvernului de a exclude cetatenii romani din diaspora de pe listele de vot. Acestia isi manifesta, de asemenea, sprijinul pentru ambasadorul Statelor Unite in Romania Mark Gitenstein si se raliaza pozitiilor exprimate de emisarul american Philip Gordon, spunand ca se vor adresa Departmantului de Stat “sa continue sa se implice pentru a ne ajuta sa salvam democratia in Romania”.
“Am aflat cu ingrijorare despre intentia exprimata de mai multi reprezentanti ai Guvemului de a scoate de pe listele de vot cetatenii romani din diaspora, lucru care reprezinta o incalcare a legii si hotararilor Curtii Constitutionale”, si-a inceput scrisoarea Neculai Popa, presedintele Romanian-American Council.
Acesta a continuat spunand ca democratie si stat de drept inseamna ca legea sa fie aplicata in mod egal pentru toata lumea, iar ”scoaterea cetatenilor romani din diaspora de pe listele de vot reprezinta un abuz de putere al actualului Guvern si o incalcare a legii”.
Consiliul Romano-American considera ca printr-o astfel de atitudine “Guvernul isi arata dispretul, sfidarea si desconsiderarea fata de romanii din diaspora, pe care, se vede, ii socoteste cetateni de mana a doua. Aceasta atitudine este similara cu cea a guvernului comunist, care fie ii desconsidera pe romanii din diaspora, fie le solicita celor care plecau in exil sa renunte la cetatenia romana.”
“Va solicitam pe aceasta cale in termenii cei mai fermi”, a spus Neculai Popa, “includerea cetatenilor romani din diaspora pe listele de vot si, implicit, calcularea lor in numarul total de cetateni romani cu drept de vot.”
Acesta si-a incheiat scrisoarea exprimand sprijinul organizatiei pe care o reprezinta pentru Mark Gitenstein, ambasadorul american in Romania, si faptul ca “ne raliem pozitiilor exprimate saptamana trecuta de emisarul american Philip Gordon. Ne vom adresa Departamentului de Stat al Statelor Unite sa continue sa se implice pentru a ne ajuta sa salvam democratia in Romania.”
De asemenea, Illinois Romanian American Community, reprezentata prin purtatorul ei de cuvant Vasile Bouleanu, si-a exprimat “in termenii cei mai categorici dezaprobarea si condamnarea oricarei tentative a Guvernului de a scoate din calcul romanii din afara tarii”.
“Consideram eliminarea romanilor din diaspora de pe listele de vot un act agresiv contra validitatii cetateniei noastre, o insulta la adresa natiunii romane, o uzurpare a statului de drept Romania, un fapt penal si, in consecinta, solicitam institutiilor statului roman abilitate sa se autosesizeze”, a spus Bouleanu.
Acesta a continuat spunand ca, “calitatea de cetatean roman nu expira o data cu expirarea pasaportului sau a buletinului, ori cand persoana se muta in alta tara”.
“Indiferent de optiunea politica a fiecaruia dintre noi, dreptul la vot este in ultima instanta numitorul comun al oricarei natiuni civilizate. Scoaterea romanilor din diaspora de pe listele de vot reprezinta o degradare a statutului de tara civilizata pentru Romania cu consecinte incalculabile pentru viitorul natiuni”, a adaugat reprezentantul Illinois Romanian American Community.
Vasile Bouleanu si-a incheiat scrisoarea solicitand “in termenii cei mai categorici includerea cetatenilor romani din diaspora pe listele de vot, precum si considerarea cererii noastre ca legea electorala sa fie modificata si sa prevada votul prin corespondenta”.
Scrisorile propriu zise se pot gasi la adresa de mai jos: