Traseele din Fagaras – recomandate de britanici

Traseele din Fagaras – recomandate de britanici

0 127
Intr-un articol cu recomandari de vacante active, cotidianul britanic The Guardian a inclus traseele din muntii Fagaras printre recomandari de inot cu delfinii in Azore si ciclism in Franta. Odata ce te-ai oprit in oricare din satele Tarii Fagarasului si dupa ce ti-ai gasit locul la gospodaria care-ti este pe plac, poti sa incepi marea aventura prin Muntii Fagaras. Acesti adevarati Alpi ai Transilvaniei se disting in lantul Carpatilor ca o coama uriasa de 70 de km lungime si 40 km latime. La Est, au ca vecini Muntii Piatra Craiului, care pornesc de la Curmatura Foii. La Vest, intre Turnul Rosu si Caineni, ii margineste Defileul Oltului peste care iti fura privirea Muntii Lotrului. Iar spre Transilvania, se opresc la sesul Tarii Oltului dominandu-l arogant printr-un abrupt tectonic. In schimb, la Sud aluneca in culmi prelungi spre bazinul depresionar al Lovistei unde oamenii au trimis apele Argesului la odihna in Lacul de la Vidraru. Dincolo de bazin, nu mai sunt Muntii Fagarasului – incepe Culmea Coziei. „Turistii care cauta o provocare mai putin conventionala decat traseele din Alpi se pot indrepta catre muntii Fagaras. Muntii formeaza o creasta incredibila, oferind vederi uimitoare catre lacuri glaciare si vai abrupte”, scriu cei de la The Guardian. Turistii britanici au astfel posibilitatea de a cumpara pachete turistice in valoare de aproximativ 650 de lire sterline, prin care primesc o sedere de opt zile in cabane din munti. Sederea include doua zile de traseu pana la parcul national Piatra Craiului, „casa lupilor, ursilor si lincsilor”.
Cascada Balea te pune in fata unui spectacol de o surprinzatoare frumusete. Un spectacol foarte accesibil acum, datorita Transfagarasanului- soseaua de 90 de km care incepe din localitatea Carta si serpuieste ca un piton de asfalt prin Muntii Fagaras cu directia Muntenia, ajungand pana la 2040 m. Dupa ce Transfagarasanul te lasa la 1200 de m, la Cascada Balea, lasa-te coplesit de apa ce se pravale ropotitoare pret de 50-60 de metri, unii dintre cei mai impresionanti 50-60 de m din Muntii Fagaras. Intreaga poveste a acestei ape isi are inceputul la izvoarele paraului Balea (mult mai sus), ajunge la apogeu in albia lacului cu acelasi nume si coboara pana aici ca sa-si ia, in cadere, numele de cascada Balea. Pe scurt, unul dintre cele mai frumoase circuri glaciare. La numai 20 de minute distanta de cabana Valea Sambetei, ajungi la Chilia Parintelui Arsenie, loc sfant sapat in piatra langa un izvor de la care oamenii vin sa ia apa sfintita. Impresionanta imagine a crestinatatii in mijlocul unor locuri Dumnezeiesti de frumoase.
Printre recomandarile cotidianului britanic pentru vacante active se mai numara si luminile nordice din Finlanda, kitesurfing in Spania, ciclism montan in Austria, ciclism in Franta, caiac-canoe in Suedia, calarie in Italia, si surf si yoga in Portugalia.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.