La Rasnov s-a luptat In numele Trandafirului
Curtea Cetatii Rasnov a fost in weekend un mare camp de batalie. Generali, simpli soldati si chiar tarani din armata lui Avram Iancu s-au infruntat intre zidurile fortaretei rasnovene. Armata turca, bulgara, franceza, austro-ungara, romana, armata civila americana sau oastea lui Avram Iancu de la 1848 au participat la inclestari care au reprodus scene din razboaiele secolului al 19-lea.
Copiii au fost foarte incantati sa i vada pe soldatii de acum doua secole in plina actiune. La fel si turistii, care au venit in weekend la Rasnov din aproape toata tara.
Organizatorii evenimentului au purtat uniformele vremurilor; una dintre cele mai imopresionante a fost cea arborata de catre actorii care au jucat rolul ofiterilor din armata austriaca. Au fost reproduse pana si scene din taberele combatantilor, in care ostenii si ofiterii se barbiereau ori faceau cafea in timp ce femeile le impleteau braie.
Printre osteni s-a aflat si un soldat din razboiul civil american, roman din Transilvania, care a imbracat uniforma confederatilor sudisti.
N-au lipsit infirmierele, care, din fericire, au dus lipsa de raniti.
Generalii austrieci, germani, francezi si romani au pus toata ziua la cale strategii de lupta, pe care le-au aplicat apoi armatele incartiruite la Rasnov.
Festivalul In numele Trandafirului s-a incheiat duminica seara, la capatul a doua zile de inclestari menite sa dea viata stilurilor de lupta specifice secolului al XIX-lea, puse in scena cu ajutorul unor personaje specializate in reenactment.
Vifor Rotar