Oktoberfest Brasov 2012 – traditie germana la poalele Tampei

Oktoberfest Brasov 2012 – traditie germana la poalele Tampei

0 148
Desi micul Oktoberfest de la Brasov devine din ce in ce mai mare, este neincapator pentru miile de vizitatori care cauta voie buna si distractie la superlativ!
Un eveniment cu traditie in Germania prinde contur si la poalele Tampei.
Debutand in 2009 la poalele Tampei datorita unei ambitii a comunitatii sasesti reprezentata prin Clubul Economic German, Micul Oktoberfest Brasov a inregistrat un succes la care nici organizatorii nu se asteptau.
O traditie germana adoptata dupa modelul autentic bavarez, rauri de bere, muzica germana, fanfara, specialitati culinare bavareze, un cort imens, jocuri cu premii, sponsori cu renume, deschiderea festivalului prin „a da cep” butoiului cu bere de catre autoritati romane si germane, reprezinta reteta de succes a Oktoberfest Brasov. Leul bavarez incoronat la Brasov a devenit stema Oktoberfest-ului autohton care va implini 4 ani, fata de fratele lui mai mare, bavarez, care in 2012 va avea 202 ani.
Parada – cu caruta traditionala si participantii Oktoberfest in centrul orasului Brasov pornind de la Primarie, 7 Noiembrie, Poarta Ecaterinei, pana la Arena sportiva Ion Tiriac, pe muzica bavareza a fanfarei cu iodler si voie buna, va anunta si in acest an inceperea festivitatilor…oricine doreste este invitat sa participe, dar nu fara hainele traditional bavareze. Hainele Traditionale – anul acesta de vrei sa fi in spiritul Oktoberfest 100% ai ocazia sa iti achizitionezi o tinuta specific bavareza chiar din interiorul festivalului de la standul cu suveniruri. Doamnele si domnisoarele „bavareze“ poarta rochita numita dirndl frumos colorata, brodata si…decoltata, iar barbatii nelipsitii lederhosen – pantaloni din piele trei sferturi brodati si cu bretele.
Dar de ce i se spune Oktoberfest cand el se desfasoara, cu exceptia ultimelor 2-3 zile, in luna septembrie? Ei bine, numele, pe care printesa-mireasa l-a ales foarte inspirat, se leaga de perioada in care a avut loc festivalul prima data: 12-17 octombrie 1810. O lege germana din anul 1539 stipula faptul ca berea nu putea fi produsa decat intre 29 septembrie si 23 aprilie, deoarece pe perioada verii riscurile unor incendii in timpul prelucrarii berii erau mult mai mari.
Neavand conditiile de depozitare pe care le au astazi, producatorii trebuiau sa vanda toata berea din anul respectiv inainte de a putea incepe producerea uneia noi. Oktoberfest-ul incepe in jurul datei de 20 septembrie si se termina in prima duminica din octombrie.
De asemenea, aceasta traditie a fost modificata din anul 1872, cand s-a hotarat ca in luna octombrie vremea era prea rece pentru un astfel de eveniment desfasurat in aer liber.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.