Dupa ce i s-a pus sechestru pe avere, Neculaie cere protectia americanilor
Omul de afaceri Ioan Neculaie si-a adus aminte ca are si cetatenie americana. Asta dupa ce el pare sa nu mai scape din procesele care scot la iveala ilegalitatile comise in preluarea si administrarea uzinei Roman. Astfel, acesta incerca sa se ascunda sub acesta umbrella a cetateneiei americane pentru a scapa – ca si altii, de altfel – de consecintete incalcarii legilor romanesti.
Recent, el a declarat intr-un ziar ca a cerut sprijinul Ambasadei Americii la Bucuresti, ca persoana cu cetatenie romano-americana, pe motiv ca se simte hartuit de instantele din tara si din cauza „tratamentului la care este supus un cetatean American. Si totu;I merita sa mai amintim ca, asa cum am mai scris,
Asa cum am mai scris, omul de afaceri Ioan Neculaie este in pericol de a ramine fara o parte importanta din avere, dupa ce, luna aceasta, Parchetul de pe linga Tribunalul Brasov a dispus instituirea sechestrului asigurator in valoare de peste 600.000 de euro asupra bunurilor ce apartin acestuia, in contul celor 33.002 actiuni, adica 80% din societatea Pro Roman, pe care le-a preluat in mod abuziv de la Asociatia Pro Brasov.
Ca sa-si recupereze paguba, Asociatia Pro Brasov a facut, inca din 28 mai, o cerere de instituire a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Neculaie, cerere pe care procurorii i-au respins-o initial pe data de 20 iunie.
Asociatia a facut plingere la rezolutia de respingere, iar pe 3 august cererea de instituire a sechestrului a fost admisa. Masura sechestrului asigurator a fost luata pe considerentul ca pe numele lui Ioan Neculaie a inceput urmarirea penala pentru inselaciune si abuz in serviciu (din 27 ianuarie 2006), dar si pentru faptul ca de doi ani exista si o sentinta definitiva si irevocabila (sentinta nr. 753/2007 a Tribunalului Alba ramasa definitiva si irevocabila prin decizia nr. 1106/17.03.2010 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie) prin care Neculaie a pierdut cele 33.002 actiuni ale Pro Roman in favoarea Asociatiei Pro Brasov. Prejudiciul estimat in cauza se ridica la suma de 626.778,245 euro, suma impusa lui Neculaie si pentru care s-a impus sechestrul asigurator asupra bunurilor sale mobile si imobile. Ordonanta de instituire a sechestrului asigurator poate fi contestata, iar Ioan Neculaie a declarat ca a facut deja aceasta contestatie, dar ca nu a primit inca niciun raspuns. „Avem plingere facuta. Inca n-am primit raspuns. Habar n-am. Oricum, n-am nimic de declarat pentru presa“, a spus Neculaie. De aceea, probabil, si Neculaie a cerut, prin firma sa SC Prefa SA, insolventa SC Pro Roman SA, sub pretext ca aceasta ii datoreaza 8.158.986 lei, pe care nu-i mai poate restitui din lipsa de resurse financiare.
Este vorba despre un contract de imprumut incheiat in iulie 2007, prin care SC Prefa SA imprumuta SC Pro Roman SA cu suma de 6.244.800 lei pina la data de 31 decembrie 2015, pentru realizarea unei masuri din Programul de restructurare a SC Roman SA, cu mentiunea expresa ca restituirea banilor nu va putea fi ceruta inainte de termenul stabilit. Ulterior, la aceasta datorie s-au adaugat inca aproape 2 milioane de lei reprezentind o obligatie de plata a SC Pro Roman SA catre o alta firma de-a lui Neculaie, SC Prescon SA.
La rindul ei, firma Prescon inainte de intrarea in faliment, a fost trecuta la SC Prefa SA. La inceputul anului trecut, printr-un act aditional la contractul de imprumut, incheiat in 3 ianuarie 2011, termenul de restituire a banilor a fost scurtat la 1 aprilie 2011, pe motiv ca SC Prefa SA ramasese si ea fara resurse financiare.
Cerearea a venit, asa cum am mai spus, dupa ce mai multe instante, inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, i-au anulat lui Ioan Neculaie atit calitatea de actionar majoritar al SC Pro Roman SA, societatea de administrare a parcului industrial Roman, cit si toate hotaririle AGA referitoare la majorarea capitalului social si la transformarea actiunilor din nominative in actiuni la purtator. De aceea, cererea de insolventa formulata de Neculaie impotriva fostei sale uzine Roman a fost contestata imediat de actionarul majoritar Asociatia Pro Brasov.
Sandu Dumitru