Parlamentul la start in ultima ordinara

Parlamentul la start in ultima ordinara

0 142
Noua sesiune parlamentara nu poate sa fie cu mult mai diferita de tot ce s-a intamplat in acest an. 2012, din punct de vedere parlamentar ramane un an “bogat” in evenimente dintre cele mai diverse. Au fost de toate, de la greva parlamentara ce a blocat aproape o sesiune intreaga activitatea, la motiune de cenzura, sau “raderea” conducerii la ambele camere, pana la o vacanta facuta tandari de o suspendare ratata prin anularea a milioane de voturi cu ajutorul CCR.
Senat: Deschiderea oficială a sesiunii ordinare, amânată
Prima zi la Senat, in absenta inca proaspatului presedinte, Crin Antonescu, va ramane consemnata ca zi de cearta ca la usa cortului. Sesiunea ordinară a Senatului nu a putut fi deschisă oficial luni din cauza faptului că liderii grupurilor parlamentare nu au reuÅŸit să ajungă la un compromis în ceea ce priveÅŸte distribuirea poziÅ£iilor din Biroul permanent.
Liderii grupurilor parlamentare, după o discuÅ£ie de aproximativ patru ore, au decis să se reunească marÅ£i, începând cu ora 10,00, pentru a relua negocierile.
Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a subliniat faptul că actuala majoritate ignoră algoritmul politic, ce le-ar oferi senatorilor PDL posibilitatea de a fi reprezentaÅ£i în Biroul permanent de doi vicepreÅŸedinÅ£i, un secretar ÅŸi un chestor.
''DiscuÅ£iile nu au dus la niciun rezultat. O să le continuăm mâine, poate poimâine, poate mai amânăm deschiderea lucrărilor Senatului pentru că majoritatea consideră că pot modifica, în avantajul lor, ÅŸi tabla înmulÅ£irii, să le iasă mai mult decât trebuie conform regulamentului ÅŸi ConstituÅ£iei. În concluzie, ne-au spus: 'asta este matematica noastră, dacă acceptaÅ£i, bine'. Noi le spunem: “Bine, dacă asta este matematica voastră, o să vă lăsăm să ocupaÅ£i voi toate locurile din Biroul permanent ÅŸi să vedem mai departe până unde duceÅ£i acest conflict'', a spus Rădulescu.
Întrebat dacă democrat-liberalii iau în calcul varianta unei greve parlamentare, liderul senatorilor PDL a răspuns: ''Vedem mâine''.
Departamentul legislativ a transmis, în cursul săptămânii trecute, conducerii Senatului un documentar cu privire la apartenenÅ£a politică a senatorilor în grupurile parlamentare ÅŸi în Biroul permanent.
Potrivit acestuia, pentru sesiunea septembrie-decembrie 2012, dintre cele 12 funcÅ£ii în Biroul permanent patru ar putea reveni grupului PSD, care este format din 41 de senatori ÅŸi are o pondere în structura Camerei superioare a Parlamentului de 33,21%.
Grupurilor parlamentare ale PDL ÅŸi PNL din Senat le-ar putea reveni câte trei funcÅ£ii în Biroul permanent, democrat-liberalii având 34 de senatori ÅŸi o pondere de 27,54%, iar liberalii – 27 de senatori, cu o pondere în structura Senatului de 21,87%.
Grupul progresist (UPPR), format din 12 senatori, cu o pondere de 9,72%, ar putea avea un reprezentant în conducerea Senatului.
Tot un reprezentant în Biroul permanent al Senatului ar putea avea ÅŸi grupul parlamentar al UDMR, format din ÅŸapte senatori (pondere de 5,67%).
Grupul independenÅ£ilor nu va avea niciun reprezentant în Biroul permanent, senator independent, la acest moment, fiind numai Mircea Geoană, fost preÅŸedinte al acestui for.
 
Camera Deputaţilor şi-a ales noua conducere
Plenul Camerei DeputaÅ£ilor a validat luni, cu 188 de voturi pentru ÅŸi opt împotrivă, componenÅ£a Biroului Permanent.
Vicepreşedinţi ai Camerei Deputaţilor sunt Viorel Hrebenciuc (PSD), Alina Gorghiu (PNL), Ioan Oltean (PDL) şi Eugen Nicolicea (grupul progresist).
Funcţiile de secretari ai Biroului Permanent au fost ocupate de Clement Negruţ (PDL), Georgian Pop (PSD), Cristian Buican (PNL), Niculae Mircovici (grupul minorităţilor naţionale).
Chestori sunt Nicolae Bănicioiu (PSD), Gheorghe Albu (PDL), Dan Motreanu (PNL), Deneş Sereş (UDMR).
Au votat 197 de deputaţi, iar un vot a fost anulat.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.