Alimentul minune – mirositorul usturoi!

Alimentul minune – mirositorul usturoi!

0 117
Proprietăţile nutritive ale usturoiului ÅŸi cepei sunt marcate în special de prezenÅ£a unor importante cantităţi de vitamine – mai ales A, B1, B2, C – ÅŸi a unor substanÅ£e minerale utile printre care fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu ÅŸi siliciu.
Documente dintre cele mai vechi amintesc de efectele terapeutice ale usturoiului. De exemplu, constructorii de piramide din Egiptul Antic consumau usturoi, ceapă şi ridichi pentru prevenirea bolilor contagioase.
De asemenea, legiunile romane foloseau cantităţi însemnate de usturoi în alimentaÅ£ie. În acele vremuri, usturoiul era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli. Medicina populară recomandă usturoiul mai ales în cazuri de hipertensiune ÅŸi obezitate.
 
Usturoiul este o plantă cu multiple calităţi terapeutice cunoscute de multă vreme, având o serie de efecte benefice pentru organismul uman. Pe lângă rolul deosebit pe care îl are în buna funcÅ£ionare a sistemului cardiovascular, usturoiul posedă un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei ÅŸi oferă protecÅ£ie faţă de agenÅ£ii cancerigeni.
Introducerea cu regularitate a usturoiului ÅŸi a cepei în alimentaÅ£ie contribuie la asigurarea bunei funcÅ£ionări a organelor tubului digestiv, la consolidarea rezistenÅ£ei faţă de agresiuni microbiene ÅŸi virotice, la regenerarea normală a dermei ÅŸi la menÅ£inerea tenului frumos.
Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect antibiotic. De asemenea, este demn de remarcat şi conţinutul apreciabil de seleniu.
Efectele asupra aparatului cardiovascular constau în combaterea tahicardiei ÅŸi spasmelor arterelor coronare răspunzătoare de producerea crizelor de anghină ÅŸi a infarctului de miocard, îmbunătăţind astfel performanÅ£a cardiacă.
De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor ÅŸi a trombozei arteriale.
Cercetările au demonstrat că utilizarea regulată a usturoiului în alimentaÅ£ie constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie ÅŸi tratament a arterosclerozei. Reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) răspunzătoare de formarea ateroamelor ÅŸi contribuie în acelaÅŸi timp la sporirea cantităţii de lipoproteine cu densitate crescuta (HDL), care au un efect protector faţă de arteroscleroză.
Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifestă mai ales la nivelul arterelor periferice (cerebrale, retiniene, ale membrelor inferioare).
De aceea, usturoiul poate ameliora durerile de cap ÅŸi claudicaÅ£ia intermitentă – o durere sub formă de crampă (cârcel) apărută în mers, cel mai frecvent la gambă sau coapse.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.