GOANA DUPA AUR SI VIITORUL ROMANIEI!
Potrivit organizaÅ£iei Consiliul Mondial al Aurului – scrie MarketWatch – Rusia ÅŸi-a crescut de peste două ori rezervele de aur în ultimii cinci ani! Iar Rusia a profitat de criza financiară pentru a forma a cincea mare rezervă de aur din lume în numai câÅ£iva ani ÅŸi continuă să cumpere aur de circa 500 de milioane de dolari în fiecare lună!
Investitori precum miliardarul George Soros – tot mai implicat in acapararea rezervelor de aur ale Romaniei ! – ÅŸi-au crescut, de asemenea, expunerea pe aur.
Pe de alta parte, Brett Arends, jurnalist la Wall Street Journal ÅŸi MarketWatch ne explica: " Aurul este cea mai lichidă rezervă în vremuri tulburi sau chiar mai rele".
Statele Unite, care au dominat economia mondială timp de mai multe generaÅ£ii, se află în relativ declin, se arată în articol. Potrivit calculelor FMI, SUA ar urma să piardă până în 2017 statutul de cea mai mare economia a lumii, în termeni reali, ai puterii de cumpărare, în faÅ£a Chinei.
"Vom fi primii oameni în ultimii 200 de ani care vor trăi într-o lume ce nu va fi dominată de Pax Britanica sau Pax Americana. O astfel de schimbare a gărzii nu este niciodată paÅŸnică. Declinurile imperiilor Spaniei, FranÅ£ei ÅŸi Marii Britanii au fost toate însoÅ£ite de conflict. Declinul hegemoniei britanice a fost principala cauză care a dus la Primul ÅŸi la Al Doilea Război Mondial ", afirmă jurnalistul. Iar teribilul Razboi Rece l-au castigat clar americanii…
S-ar putea ca actualul episod DE ISTORIE să se desfăşoare diferit comparativ cu cele din trecut. Poate China va trece la o societate deschisă ÅŸi respectarea legii. Într-o astfel de situaÅ£ie, nu există niciun motiv ca un investitor să deÅ£ină aur, scrie Arends.
"Pe de altă parte, s-ar putea să intrăm într-o eră mult mai periculoasă, a politicii forÅ£ei ÅŸi concurenÅ£ei internaÅ£ionale", avertizează articolul.
Nu cu mult timp în urmă rezervele de aur se aflau în cea mai mare parte în posesia SUA ÅŸi a europenilor, care le-au acumulat în timpul secolelor în care au dominat lumea. Această situaÅ£ie începe să se schimbe, China, Arabia Saudită ÅŸi Rusia fiind acum în top 5 al deÅ£inătorilor de aur !
Ţările din vestul Europei au vândut mult aur, iar o înrăutăţire a crizei ar amplifica acest trend. În cazul unor ţări emergente, aurul are o pondere scăzută în rezervele valutare. Astfel, China, în pofida achiziÅ£iilor masive din ultimul timp, are doar 2% din rezervele valutare în aur. Detin insa o mare cantitate de dolari…
În cazul Rusiei, însă, procentajul este de peste 9%.
Aurul se află în scădere, după ce a atins un maxim de circa 1.900 de dolari pe uncie în urmă cu un an, iar în prezent se află la circa 1.700 dolari. Declinul pare mai mare decât în realitate din cauza aprecierii dolarului în ultimul an.
În euro, insa, uncia de aur se situează la 1.343 euro, aproape de recordul de 1.356 euro stabilit în urmă cu un an.
In ce priveste Romania, a nu proteja putinele rezerve strategice,de aur argint si neferoase, ori cele de energie hidro si nucleara, este un act ce frizeaza ignorarea flagranta a interesului national si a viitorului tarii!!
Deak Andrei