Anul scolar a deschis si Scoala Kronstadt
Prima scoala profesionala germana din Romania a fost inaugurata la Brasov, in prezenta autoritatilor locale, a mediului de afaceri german si a reprezentantilor guvernului si presedintiei. Scoala profesionala Kronstadt ofera absolventilor o meserie cautata, o diploma recunoscuta pe plan national si international, dar si garantia angajarii dupa absolvire. In plus, pe toata perioada cursurilor, cei 150 de elevi primesc o bursa in valoare de 400 de lei.
Primarul Brasovului a semnat pe peretele de onoare al scolii, alaturi de reprezentantii ministerului invatamantului si ai patronatului scolii.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu a transmis la randul sau un mesaj prin fostul ministru al Invatamantului, consilierul prezidential Funeriu, care le-a spus viitorilor liceeni ca au facut alegerea corecta.
Ideea infiintarii unei scoli profesionale la Brasov a aparut odata cu firmele germane, care au descoperit ca nu gasesc personal calificat la nivel german pentru angajare. Primaria Brasov si 12 firme importante din Brasov, cu capital mixt romano- german au suportat cheltuielile cu reabilitarea fostului liceu rulmentul si transformarea lui intr-o scoala moderna, dupa model german, in care invata, in prima generatie, 150 de elevi. Scoala profesionala germana Kronstadt are durata de 2 ani, iar ponderea o va detine practica in cadrul firmelor partenere in proiect. Salile de clasa au denumiri de orase europene, precum Stuttgart, Nurnberg sau chiar Paris.
Pe toata perioada celor 2 ani de studii, elevii vor beneficia de o bursa lunara in valoare de 400 de lei, din care jumatate este suportata de stat, iar cealalta de firmele partenere.Dupa absolvire, elevii scolii profesinale Kronstadt vor avea prioritate la angajare in firmele partenere.
Primaria se va implica si in amenajarea unui atelier scoala pentru elevii aceste scoli profesionale, care dovedeste ca educatia la Brasov poate fi exemplu de bune practici.
Elevii scolii profesionale germane Kronstadt au lipit pe un panou biletele cu dorintele lor. Printre doleante precum aceea de a dobandi la final o meserie sau de a petrece o perioada placuta si cele de renuntare la uniforma si amenajare a unui loc pentru fumat.
Vifor Rotar