Ana n-are mere
Noul mandat al alesilor judeteni incepuse bine la Brasov. Dupa trei legislaturi in care dictatura financiara a lui Aristotel Cancescu a cultivat samanta de scandal de-a lungul si de-a latul ogorului judetean, prima sedinta de la constituirea forului, dupa alegerile din 10 iunie, a fost atipica. Starostele sedintelor terminate intotdeauna cu ignorarea crasa a localitatilor reprezentate de alesii inamici politic a lipsit de la prezidiul de la care a tunat, fulgerat, ironizat si pus la punctat ani la rand. Seful judetului, proaspat reales atunci in al 4-lea mandat, ii lasa atunci locul la presedintia sedintei vicelui Pascu, convins ca nu mai este nevoie de intretinerea atmosferei de scandal in CJ Brasov.
A urmat o vacanta lunga, in cursul careia nu s-au mai schimbat acuze la foc automat, dupa tipicul bine cunoscut, ci s-au purtat probabil negocieri subterane cu adversarii. S-a vazut asta la prima sedinta din aceasta toamna, cand alesii de la putere au votat pentru alocarea banilor – sume infime, ce-i drept – pentru proiecte lasate ani la rand la prafuit. Portocaliii din CJ, pe care atitudinea lui Cancescu & staff i-a transformat in niste tate politice isterice si plicticoase, n-au mai avut de ce sa sara cu gura si sa ceara socoteala sefului judetului. Voturile au decurs natural, iar destinatia putinilor bani pe care ii are de gestionat judetul in prezentul mandat aproape ca i-a multumit pe toti.
Era clar ca ceva se schimbase peste vara, chiar in conditiile in care sezonul a fost foarte incins de lupta pe viata si pe moartea legii dusa de cuplul Ponta-Antonescu impotriva suspendatului reinstalat de CCR la Cotroceni.
Daca zazania nu s-a reaprins la CJ Brasov, fumega in schimb mici focare de incompetenta. Acelasi Pascu – altminteri un ins intrepid – ar fi trebuit sa rezolve contractele pentru livrarea laptelui si cornului in scoli, o amintire urata pentru elevii judetului, lasati fara lapte tot anul scolar trecut, dar si pentru Prodlacta, furnizorul impins la insolventa de indolenta conducerii judetului, care nu si-a onorat contractele. Desi ar fi trebuit sa stearga amintirea urata a contractelor esuate, maharii CJ au inceput cu stangul livrarile. Desi a reusit sa incheie intelegeri cu furnizorii inainte de semnarea contractelor, care intarzie ca la noi, laptele care a ajuns in scoli nu se poate bea din pricina ambalajului, iar cornurile din care elevii au muscat in a doua zi de scoala nu erau proaspete.
La neglijenta locala Guvernul Ponta pluseaza din prostie si anuleaza contractele incheiate de primarii pentru livrarea merelor, mutand grija contractelor la consiliile judetene. Asta cu numai 5 zile inainte de inceperea anului scolar, dupa o vara in care a chiulit grosier de la trebile tarii.
Si programa scolara va trebui acum modificata, cel putin la clasele mici, unde picii vor invata si cratima dupa ce invatatoarele vor incepe primele lectii cu noua versiunea ajustata Ana n-are mere.
Vifor Rotar