Fonduri nerambursabile pentru zona Rupea
Brasovenii cu spirit de antreprenori din partea de nord a judetului pot obtine
peste 2,8 milioane de euro nerambursabili. Fonduri pot obtine insa si primariile, dar si ONG-urile din zona respectiva, mai précis cei din orasul Rupea si comunele Apata, Augustin, Bunesti, Cata, Hoghiz, Homorod, Jibert, Maierus, Ormenis, Racos, Ticus si Ungra. Ministerul Agriculturii finanteaza, prin intermediul Grupului de Actiune Locala (GAL) Asociatia Transilvana Brasov Nord, proiecte de dezvoltare rurala.
Astfel, persoanele fizice, microintreprinderile, intreprinderile individuale sau familiale pot sa depuna proiecte pe una dintre masurile:
– Modernizarea exploatatiilor agricole-Masura 121;
– Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere – Masura 123;
– Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi – Masura 312;
– Incurajarea activitatilor turistice – Masura 313.
Primariile si ONG-urile pot primi finantare nerambursabila de 100% pentru proiecte ce prevad marcarea de trasee turistice, promovare turistica sau investitii in infrastructura de agrement pentru tineri.
Contractele de finantare pentru proiectele selectate de GAL se pot incheia pana la finalul anului 2013, iar perioada de implementare a proiectelor selectate poate dura pana in decembrie 2015.
„Agentia de Dezvoltare Durabila, cand a ales sa sprjine partea de nord a judetului a ales-o pentru ca ea a fost «Cenusareasa» judetului. Este o zona saraca, in care sunt probleme economice si sociale destul de mari Veniturile au scazut simtitor, dar asta si pentru ca nu exista alternativa. Si atunci incercam sa-i sprijinim prin acest program Leader”, a precizat Mihai Pascu, manager GAL.
Cei 2,8 milioane de euro sunt alocati doar pentru investitii in zona de nord a judetului Brasov. In plus, localnicii care doresc sa depuna proiecte nu mai sunt nevoiti sa vina la Brasov, dosarele se primesc la sediul GAL-ului aflat in incinta Casei de Cultura a Orasului Rupea.
S.D.