Avioane F-16 pentru romani – tichia cu margaritare second hand
O tichie de margaritar, chiar daca este second-hand, zboara si se numeste F 16, nu poate depasi limitele consacrate. Pana acum, Romania, prin imensul flux de lucruri uzate, de la haine care au umplut sifonierele concetatenilor nostri, pana la frigidere, televizoare sau autorurisme, nu au facut altceva decat sa transforme tara intr-un imens “depozit” de lucruri la mana a doua. Trebuie recunoscut faptul ca multi dintre romani doar asa au putut sa-si acopere un deficit de mai multe decenii din propriile gospodarii. Clasa politica a decimat cu “pragmatism si consecventa” cam tot ce se mai producea in tara, lasand supapa second-hand deschisa pentru ca populatia sa nu-i strice afacerile si linistea.
De ceva timp, de la varful cel mai inalt al politicienilor romani, amicul licuricilor transatlantici, Traian Basescu, pentru mentinerea “firmanului” de presedinte emis de Washington, ne-a tot amenintat cu expiratele F16 care ar urma sa intre in flotila aeriana romaneasca. Adica, sa inlocuim sicriele zburatoare rusesti, avioanele MIG-21 Lancer (preluate pentru un firmam “expirat” la Revolutia din ’89 ) modernizate de evrei. Daca pana acum nu s-a gasit o solutie pentru a plati avioanele americanilor dand vina pe criza, dar si o anumita presiune venita din opozitie, acum pare ca lucrurile s-au lamurit. Fortele politice si-au dat mana, avioanele F16 vor fi cumparate din …Portugalia. Si asa, politicienii dornici de o pace atlantico-europeana, au gasit solutia sa se impace nu numai cu americanii ci si cu Barosso.
O afacere impusa de puternicii lumii!
Romania ar putea plati in jur de 600 de milioane de dolari, in cinci ani, pentru 12 avioane de tip F-16 achizitionate la mana a doua din Portugalia, iar prima transa pe care statul roman ar trebui sa o plateasca anul viitor ofertantilor este de 70 de milioane de dolari, a afirmat ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, duminica, intr-o emisiune B1 Tv, scrie Agerpres.
"Realitatile economice si realitatile pietei la ora actuala ce ofera posibilitatea unei achizitii de 12 aparate in serviciu in situatia in care decizia politica ramane ferm orientata pentru aparatul de generatia a V-a. Daca dorim un aparat de generatia a IV-a nou ramane sa vedem de unde gasim surse de finantare. Oferta portugheza se cifreaza in jur de 600 de milioane de dolari intr-un orizont de timp de cinci ani de zile, deci nu se dau toti banii odata, aceasta este un alt avantaj. Graficul de pret prezentat de partea portugheza, grafic pe care noi l-am luat serios in calcul, ar estima o prima transa de 70 de milioane de dolari, anul viitor. Avioanele ar urma sa fie livrate dupa terminarea procesului de instruire al pilotilor, incepand cu 2016", a explicat Corneliu Dobritoiu mentionand ca in proiectia de buget pentru anul urmator au fost evidentiate sumele necesare pentru plata primei transe.
Ministrul a precizat ca cele 12 avioane F-16 au 3.500 de ore de zbor si mai au o rezerva de 4.000-4.500 de ore de zbor, ceea ce inseamna 200 de ore de zbor pe avion, suficient cat sa ne asigure resursele necesare pentru urmatorii 20 de ani.
Cotroceniul tatona de mult timp problema
Consilierul prezidential pe probleme de securitate, Iulian Fota, a aratat ca Romania are nevoie de avioanele de tip F16, la mana a doua, care ar putea fi achizitionate din Portugalia, in conditiile in care tara noastra nu isi poate permite sa cumpere avioane noi. Totodata, a spus Fota, varianta ca statul roman sa ramana fara aparate de zbor "nu este una catastrofala" insa ar trebui sa apelam la alte tari care sa ne ofere servicii contra cost.
"Varianta cea mai proasta este sa ramanem fara avioane. Nu e o varianta catastrofala, se pot gasi solutii. De exemplu, alte tari, si deja modelul a fost uzitat si folosit in tarile baltice, prin intermediul Aliantei, sa fie rugate sau solicitate sa ne faca politia spatiului aerian. E o formula care la limita poate fi folosita. Dar, dupa parerea mea, este cea mai proasta – aceea ca Romania sa ramana fara acest tip de avioane si obligatiile noastre sa fie asumate prin intermediul altora, platind bineinteles acel serviciu. Varianta cea mai buna ar fi sa avem suficienti bani incat sa putem sa luam cele mai noi, cele mai moderne avioane si bineinteles in conditii financiare rezonabile. Dar orice evaluare am face si oricat ne-am invarti in jurul acestei chestiuni, cifrele si sumele care rezulta de aici sunt coplesitoare. (…) Intre cele doua variante trebuie sa gasim o formula care sa fie convenabila in primul rand din punctul de vedere al Ministerului Apararii, pentru ca sunt niste considerente tehnice de care trebuie sa tinem cont, sa tinem cont de dificultatile economice si bugetare, de aceasta nevoie de echilibru si sa vedem daca, tinand cont de aceste constrangeri, putem in final totusi sa gasim o solutie pentru ca intr-un orizont de timp rezonabil, Fortele Aeriene sa aiba aceste avioane", a completat Iulian Fota.
Pace si economie pe Dambovita
Prin achizitia aparatului de zbor de tip F-16, Romania reduce foarte mult costurile in ceea ce priveste infrastructura pentru avionul de generatia a V-a, aparatul de tip F-35, in conditiile in care ambele au acelasi producator, a mai declarat ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu.
"De ce F-16 si nu alt aparat? Pentru ca reducem foarte mult costurile pentru achizitia infrastructurii pentru avionul de generatia a V-a. Aparatul F-16, avand acelasi producator foloseste aceeasi munitie, aceeasi infrastructura de aerodrom, generatoare, scari. Gripen-ul… sunt produse unicat. Daca Romania ar fi facut tranzitie prin Gripen, sa treaca spre generatia a V-a, atunci infrastructura Gripen-ului trebuia data deoparte si trebuia sa cumparam alta infrastructura de aerodrom (n.r. pentru achizitia avioanelor de generatia a V-a, aparatul de tip F-35)", a explicat Corneliu Dobritoiu.
Horia D.R.