Sfantul Procoava, ocrotitorul fetelor de maritat, marcheaza inceputul sezonului rece
Venirea lunii octombrie (”Brumarel” in traditia populara, caci incepe sa cada bruma) anunta venirea sezonului rece, iar lucrarile din aceasta perioada vizeaza pregatirea pentru iarna. Daca frunzele pomilor se ingalbenesc si cad repede, acesta este un semn ca anul ce urmeaza va fi roditor. Daca ploua mult in octombrie, va fi vant puternic in decembrie, iar daca e multa bruma sau chiar zapada in aceasta luna, in ianuarie va fi timp frumos.
La data de 1 Octombrie, calendarul popular il sarbatoreste pe Sf. Procoava. Sf. Procoava este cel care acopera iarna pamantul cu zapada. Fetele se roaga la acest sfant si pentru a le acoperi capul cu par bogat, placand astfel mai mult flacailor si maritandu-se mai repede. Schimbarea statului civil atrage dupa sine si obligatia tinerelor femei de a-si acoperi capul cu basmale.
Venirea lui octombrie marcheaza inceputul sezonului rece. Aceasta luna este numita si Brumarel, de la numele unui voinic din vechi legende romanesti, care calarea pe un cal balan si scutura frunzele din calea lui.
Tot din legende se stie si de Sfantul Procoava, care este sarbatorit la 1 octombrie. Era un pustnic care se ruga pe varful unui stalp si care nu era niciodata plouat, nins sau inghetat. Despre el se zice si ca aduce iarna.
In traditia populara, la 1 octombrie, fetele tin post pentru ca sfantul sa le dea cosite bogate si cununa de mireasa.
Ele isi pun sub perna o jumatate de turtita sarata, ca sa-si viseze ursitul. Femeile maritate postesc in ziua Sfantului Procoava pentru sanatatea copiilor si urmaresc in luna octombrie semnele care prevestesc cum va fi iarna:
– daca ploua mult, in decembrie va fi crivat;
– daca gutuii si nucii dau multe roade, atunci iarna va fi grea;
– daca tuna adesea in octombrie, iarna se anunta usoara;