Alianta Romania Dreapta s-a lansat

Alianta Romania Dreapta s-a lansat

0 237
Umbrela de vreme rea, pregatita din timp de catre Basescu si PDL, este gata de rodaj si de intrare imediata in campania electorala si alegeri. Portocaliii au vazut si testat (la alegerile locale din iunie) ca nu mai este suficient sa-si schimbe culoarea, ca in cunoscutul proverb cu lupul si naravul si au apelat, nu numai la vopsirea gardului ci si la vopsirea leopardului.
Dupa cateva saptamani in care s-au simulat negocieri si tensiuni reale (cele mai multe date de Justitie; vezi problemele legate de inregistrarea formatiunilor componente), mai mult de ochii presei, PDL, PNTCD si Forta Civica lanseaza oficial azi (sambata 29 septembrie) Alianta Romania Dreapta (ARD). Agenda actiunilor de infiintare, destul de “inghesuita”, a fost dictata de Guvernul Ponta si de Calendarul alegerilor parlamentare.
Lansarea ARD de la Palatul Parlamentului a fost precedata de reuniuni ale forurilor de conducere largite ale democrat-liberalilor si celor de la Forta Civica – Consiliul de National de Coordonare al PDL si Consiliul National al PFC. La acest nivel s-a validat infiintarea Aliantei Romania Dreapta. De la eveniment nu au lipsit si presedintele Partidului Noua Republica (formatiune tinuta in pragul functionarii legale de Justitie), Mihail Neamtu si liderul Fundatiei Crestin Democrate, Adrian Papahagi.
Se poate vedea, din lunga insiruire de formatiuni componente, maniera bombastica abordata de fauritorii Aliantei, cu intentia evidenta de “cucerire” a unui electorat care pare ca nu a sanctionat suficient un Regim Basescu ascuns in spatele acestei aglutinari politice.
 
Organizare si Program politic
Pe 16 septembrie, PDL, Forta Civica si PNTCD au semnat  protocolul Alianta Romania Dreapta (ARD)
Alianta este formata  pe modelul Aliantei Dreptate si Adevar (Alianta D.A.) si va fi compusa pentru inceput din trei co-presedinti: Vasile Blaga (PDL), Mihai Razvan Ungureanu (Forta Civica) si Aurelian Pavelescu (PNTCD).
Am relatat pe larg in paginile cotidianului, problemele intimpinate de Partidul “Noua Republica” condus de Mihail Neamtu, care nu poate functiona legal din cauza unei contestatii la Tribunal. Aceasta este cauza pentru care s-a renuntat temporar la cooptarea acestui nou partid sprijinit in ultimii ani cu efort mediatic considerabil de catre Cotroceni si PDL.
Oferta electorala a ARD, asa cum este prezentata prin declaratii de lideri pare a fi centrata pe masuri de dreapta. Cu populismul cunocut, Videanu a prezentat public intr-o emisiune la Money Channel cele trei masuri principale ale programului economic al ARD pentru campania electorala:
  • Reducerea cotei unice de la 16% la 12%,
  • reducerea contributiilor sociale la angajatori si la angajati,
  • cresterea salariului minim net pe economie la nivelul 900 – 1.000 lei, fata de 740 lei acum.
Cu masurile prezentate ni se promite o crestere de 1%"(A. Videanu, 24 septembrie 2.12, Money Channel).
In concluzie in peste 25 de ani Romania va atinge nivelul din 2004, an in care s-a instalat (instaurat) Regimul Basescu.
 
Marea problema – candidaturile ARD
Lansarea oficiala este umbrita de batalia liderilor celor trei partide care negociaza listele privind candidaturile la alegerile parlamentare.
Potrivit unor surse din interior, ponderea candidaturilor celor trei formatiuni politice din ARD va fi stabilita pe algoritmul 8-2-2, mai exact PDL va nominaliza intr-un judet 8 candidati, 2 PNTCD si 2 -Forta Civica. Totodata (teoretic) vor fi organizate sondaje pentru stabilirea candidatilor eligibili.
In cadrul negocierilor au existat tensiuni intre liderul Fortei Civice (MRU) si conducerea PDL. Ungureanu a dorit sa impuna candidatura la parlamentare a unor fosti pedelisti, membrii in structura de conducere a Fortei Civice. Conducerea PDL a respins sustinerea candidaturilor acestora, argumentand ca principiile Codului etic al Aliantei si criteriile de integritate interzic candidaturile trasestilor politici. De altfel cerberul, pastrator al principiilor, nu este altcineva decat ex procurorul Monica Macovei. Datorita “popularitatii” , noua Alianta are o mare problema cu eligibilitatea, toti liderii cautand colegii electorale cat de cat sigure si garantate pentru ocuparea unor fotolii in Parlament. La negocierile privind candidaturile la parlamentare, Mihai Razvan Ungureanu, Mihai Neamtu si Adrian Papahagi au cerut si ei colegii eligibile. Astfel, Mihail Neamtu este sustinut de catre Gheorghe Falca pentru a candida la Arad iar Adrian Papahagi doreste un colegiu eligibil la Cluj. In ceea ce-l priveste pe Mihai Razvan Ungureanu intitial si-a exprimat intentia public de-a candidat intr-un colegiu din Iasi, insa dupa cooptarea liberalului Cristian Dan Popescu, Ungureanu si-a schimbat optiunea si isi va depune candidatura pentru un mandat de deputat in sectorul 1 Bucuresti.
Vasile Blaga, dupa infrangerea din capitala, fuge din Bucuresti, optand pentru un nou mandat de senator intr-un colegiu din Timis.
Nenorocirea, pentru noua Alianta (dupa prabusirea tuturor manevrelor gandite pentru alegeri parlamentare comasare, vot diaspora, vot prin corespondenta sau milionul de voturi promis de Baconschi) este ca nici Basescu nu mai poate garanta intrarea cuiva in Parlament. Solutia de avarie, partidul lui Dan Diaconescu (confirmat de ultimele sondaje ca a doua forta politica, dupa USL), ramane doar o barcuta subreda de salvare care nu poate lua la bord toti naufragiatii portocalii. Cei mai multi, deveniti inutili pentru Traian Basescu, vor vedea lucrarile Parlamentului de la televizor si se vor “bucura” de aceeasi soarta ca a taranistilor sau mai nou a APR-istilor.
 
Horia D.R.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.