Sfanta Paraschiva – superstitii pagane intr-o zi sfanta
Ziua de 14 octombrie, care marcheaza mijlocul toamnei, sfarsitul verii lui Mihai (Mioi), nu este numai sarbatoarea in care crestin-ortodocsii cinstesc moastele Sfintei Parascheva, ci are semnificatii deosebite, care se regasesc in calendarul popular si in lumea satului inca sunt bine cunoscute.
Sfanta Paraschiva este Protectoarea Moldovei. Astfel, in acatistul scris special pentru ea este numita „luminatoarea casnica a Moldovei”. Ce se cunoaste despre viata sfintei? S-a nascut in prima jumatate a secolului al XI-lea la Epivat (azi Boiados) in Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol. Se spune ca, pe la varsta de zece ani, a auzit citindu-se in biserica „Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie (Marcu 8, 34).” Aceste cuvinte au impresionat-o atat de mult, incat si-a impartit toate hainele saracilor. A repetat gestul, in ciuda nemultumirii parintilor.
Dupa cativa ani, si-a parasit parintii si s-a retras „in adancul pustiei”. S-a oprit prima oara la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde a ramas cinci ani. De aici a plecat spre Tara Sfanta si s-a asezat intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului. Mitropolitul Varlaam al Moldovei povesteste in Cazania sa (1643) cum Sfanta „pururea suspina si neparasit tanjea cumu-si va infrumuseta sufletul, cum se va logodi pe sine Mirelui ceresc, lui Iisus Hristos, cum se va indulci la vederea Mirelui sau, de slava si de lumina si de bucuria cea fericita. A fost ingropata ca o straina, nimeni nestiind cine era.
Traditiile si Sfanta Paraschiva De Sfanta Paraschiva se posteste si nu se lucreaza, existand pericolul aparitiei unor boli de ochi si de cap. Cine coase sau toarce se va alege cu negi la mana. Fetele o tin sa fie cinstite. O tin toti oamenii dealtfel pentru ca anul care vine sa fie bogat in bucate. Cat despre vreme, asa cum este aceasta zi, frumoasa sau mohorata, asa vor fi si celelalte sarbatori de peste an. Daca toamna de pana la Sfanta Paraschiva nu a fost una ploioasa, e semn ca iarna se va lasa curand. Este cunoscuta in popor si sub numele de „Sfanta Vineri”. In popor, Sfanta Parascheva e perceputa ca fiind "mare la trup si urata la chip", dar cu un suflet bun, pentru ca-i fereste pe oameni de boli, grindina, trasnet si pe copii ii apara de deochi. De aici, de la aceasta perceptie, i se mai spune si Sfanta Vineri. In aceasta zi se ingroapa vara si toamna, cu toate ale ei, bune sau mai putin bune, pune stapanire peste intreaga fire. Fetele tinere trebuie sa tina Ziua Sfintei Parascheva, pentru a fi cinstite asa cum a fost ea. La sate, se fac focuri in curte pentru a alunga spiritele rele. De Sarbatoarea Sfintei Parascheva, ciobanii nu cioplesc nimic sa nu le iasa mieii tarcati. Turmele de oi se pregatesc pentru iernat, se implineste sorocul ciobanilor, vacarilor si pandarilor si se fac angajari noi pentru anul care urmeaza; berbecilor li se da voie printre oi, pentru prasila. In multe zone din tara se organizeaza iarmaroace de toamna, unde se valorifica produsele oilor. In dimineata zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie sa verifice felul in care au dormit oile. Daca stau gramada, e semn ca va fi iarna grea, geroasa. Daca sunt imprastiate, iarna va fi blanda. Si, daca de Sfanta Parascheva nu ploua, atunci iarna va veni curand.