Mocanii si-au adus 300 de oi in fata Primariei Sacele
Acestia sunt nemultumiti ca nu mai unde sa-si duca animalele la pasunat, dupa ce oieri din Bran sau Campina si-au facut mutatii fictive la Sacele ca sa-si adjudece pasunile. Crescatorii de animale autohtoni cer organizarea a doua licitatii de atribuire a pasunilor: una pentru ei si una pentru cei mutati de curand in municipiu.
Acestia sunt nemultumiti ca nu mai unde sa-si duca animalele la pasunat, dupa ce oieri din Bran sau Campina si-au facut mutatii fictive la Sacele ca sa-si adjudece pasunile. Crescatorii de animale autohtoni cer organizarea a doua licitatii de atribuire a pasunilor: una pentru ei si una pentru cei mutati de curand in municipiu. Municipalitatea saceleana spera sa rezolve cat mai curand cererile mocanilor.
Dupa ce au protestat de mai multe ori saptamana trecuta, oierii saceleni si-au adus animalele in fata primariei. Mocanii cer organizarea a doua licitatii: una pentru ei, iar ce ramane din pajisti sa fie atribuit noilor localnici din municipiu. Crescatorii de oi saceleni acuza diferiti oieri din Bran sau Campina ca isi fac mutatii fictive doar pentru a beneficia de pasunile din Sacele.
Un trup de pasune ajunge sa se liciteze si la 50.000 de lei, bani pe care mocanii saceleni nu-i au si astfel pierd pajistile pe care isi practica meseria de zeci de ani.
Sorin Sistoian, un oier din Baciu, Sacele, vorbeste despre legile nescrise respectate din batrani si isi aminteste ca Baciul si Turchesul aveau pasuni in Piatra Mare, era regula. Acum, noilor venitii, care au si animale multe si putere financiara, li s-au atribuit cele mai bune locuri de pasunat.
Inca din luna ianuarie se poarta discutii intre Primarie si crescatorii de animale saceleni, pe tema licitatiei pentru pasunile din municipiu. Primul caiet de sarcini a fost contestat de crescatorii de animale si refacut dupa cateva recomandari din partea Prefecturii.
Ordonanta 34/2013 si Hotararea de Guvern 78/2015, care fac referire la organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor sunt neclare. Municipalitatea saceleana a luat legatura si cu Ministerul Agriculturii si spera sa rezolve problema cat mai curand posibil.
Radu Nistor Florea, primarul Municipiului Sacele, va convoca Consiliul Local, pentru a aduce modificari in caietul de sarcini, conform legislatiei in vigoare, pentru ca licitatia sa se desfasoare in bune conditii.
Potrivit mocanilor saceleni, licitatia ar urma sa se desfasoare pe data de 28 mai, desi ar fi trebuit realizata in martie, pentru ca de la 1 mai sa urce deja cu oile la munte. Pana in 15 iunie au termen de depunere a dosarului la APIA; in cazul in care nu se clarifica pana atunci problema, crescatorii vor rata subventiile. Pana atunci insa, vor continua protestele, si ameninta ca data viitoare isi vor aduce oile moarte in fata Primariei.
Vifor Rotar