Ceremonii prilejuite de aniversarea a 90 de ani de la ÃŽncoronarea de...

Ceremonii prilejuite de aniversarea a 90 de ani de la ÃŽncoronarea de la Alba Iulia

0 248
Principesa Margareta, Principele Radu ÅŸi Principele Nicolae au participat luni la Alba Iulia la ceremoniile prilejuite de aniversarea a nouă decenii de la încoronarea ca regi ai României Mari a suveranilor Ferdinand ÅŸi Maria la 15 octombrie 1922.
Familia Regală a sosit la Alba Iulia cu trenul regal, fiind întâmpinată de sute de oameni ÅŸi de autorităţile locale ÅŸi judeÅ£ene. După intonarea Imnului de Stat al României ÅŸi a Imnului Regal, AlteÅ£ele regale au fost primite în mod tradiÅ£ional cu pâine ÅŸi sare. InvitaÅ£i ÅŸi oficialităţi au participat apoi la un Te Deum oficiat în Catedrala Încoronării, construită în anii 1921-1922 cu prilejul încoronării Regelui Ferdinand ÅŸi Reginei Maria.
La intrarea în catedrală, care este simbol ÅŸi monument al unităţii naÅ£ionale, se află portretele votive ale Regelui Ferdinand ÅŸi Reginei Maria.
În cuvântul său, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, a salutat prezenÅ£a în catedrală regală a AlteÅ£elor lor regale ÅŸi a evocat 'actul providenÅ£ial din istoria neamului nostru' din octombrie 1922.
După slujbă, AlteÅ£ele au avut o întrevedere privată cu arhiepiscopul Irineu ÅŸi cu oficialităţile judeÅ£ene, din partea cărora au primit o icoană, un album despre Alba Iulia, o medalie aniversară dedicată acestui eveniment ÅŸi o pictură cu Catedrala Încoronării semnată Åžtefan Popa Popa's. Un alt moment oficial a fost vernisajul expoziÅ£iei itinerante '90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia', fiind expuse în premieră în Sala Unirii în ultimele nouă decenii coroanele purtate de Regele Ferdinand ÅŸi Regina Maria, sceptrul Regelui Ferdinand, fastuoasele mantii de încoronare, alături de numeroase documente, publicaÅ£ii, imagini, medalii sau obiecte de mobilier, mărturii ale unui moment extrem de important din istoria poporului român.
 
Coroana de oÅ£el – piesă reprezentativă a patrimoniului cultural naÅ£ional, cu care a fost încoronat Ferdinand, a fost confecÅ£ionată la Arsenalul armatei din oÅ£elul unuia dintre tunurile capturate de armata română în confruntarea cu trupele turceÅŸti la Plevna în 1877. Cu ea au fost încoronaÅ£i atât Carol în 1881, cât ÅŸi Mihai în 1940.
Sceptrul Regelui a fost realizat cu doi ani înainte de evenimentul istoric din 1922. Lucrarea a fost finanÅ£ată printr-o subscripÅ£ie publică ÅŸi a fost înmânată în mod solemn Regelui Ferdinand la 10 mai 1920. Sceptrul a reprezentat un semn al recunoÅŸtinÅ£ei cetăţenilor români pentru rolul esenÅ£ial pe care l-a jucat Regele în cursul Războiului pentru Întregirea Neamului.
Coroana de aur a Reginei Maria a fost realizată la Paris, la comanda Parlamentului României, de casa de bijuterii Falize, din aur transilvănean, ÅŸi a costat 64.280 de franci. Proiectul coroanei în stil bizantin, decorată cu motive vegetale, a fost conceput de Costin Petrescu, având ca sursă de inspiraÅ£ie coroana doamnei Despina MiliÅ£a, soÅ£ia lui Neagoe Basarab, de pe fresca Mănăstirii de la Curtea de ArgeÅŸ.
Un accesoriu neobiÅŸnuit pentru coroană sunt pandantivii laterali, specifici diademelor imperiale bizantine. Cele două pandantive au fiecare câte un scut heraldic – unul reprezintă stema Regatului României, iar celălalt însemnele heraldice ce arată descendenÅ£a Reginei Maria din Casa de Edinburgh.
Regina Maria a comandat o copie a coroanei, care se află expusă la Muzeul Maryhill din Statele Unite ale Americi. Faţă de original, exemplarul din 1923 a fost realizat din argint aurit şi nu din aur.
Tot pentru încoronarea din 1922 au fost confecÅ£ionate special ÅŸi fastuoasele mantii regale.
Printre cei care au luat cuvântul la vernisaj s-a aflat ÅŸi primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, care a dat citire unei scrisori adresate Regelui Mihai, care este ÅŸi cetăţean de onoare al oraÅŸului, dar ÅŸi muzeografi care au evocat evenimentul care a avut loc la 15 octombrie 1922, act supranumit 'Întabularea Transilvaniei pe România', ÅŸi prin care s-a consfinÅ£it actul istoric de la 1 Decembrie 1918.
Peste o mie de oameni, mulÅ£i dintre aceÅŸtia afiÅŸând fotografii cu Regele Mihai ÅŸi cu familia regală, au asistat alături de AlteÅ£ele regale la o paradă a portului popular, la o demonstraÅ£ie de mânuire de arme susÅ£inută de Regimentul 30 Gardă 'Mihai Viteazul' ÅŸi la un spectacol oferit de Muzica Militară a Regimentului 30 Gardă 'Mihai Viteazul'.
Încoronarea de la Alba Iulia a fost momentul simbolic care a încununat procesul de creare a naÅ£iunii române ÅŸi a statului ei. În faÅ£a reprezentanÅ£ilor tuturor provinciilor româneÅŸti, a armatei ÅŸi clerului, a reprezentanÅ£ilor corpului diplomatic ÅŸi a trimiÅŸilor speciali ai unor state, a avut loc un ceremonial fastuos, urmat de o mare serbare populară.
În condiÅ£iile în care populaÅ£ia oraÅŸului era de doar câteva mii de locuitori, la parada militară au participat atunci 50.000 de soldaÅ£i. Prin intermediul presei ÅŸi a cinematografului, evenimentul încoronării de la Alba Iulia a ajuns cunoscut în întreaga lume.
Alături de intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia în 1 noiembrie 1599 ÅŸi actul Unirii de la 1 Decembrie 1918, ceremonia încoronării din 15 octombrie 1922 reprezintă cel de-al treilea mare eveniment găzduit de acest oraÅŸ de-a lungul istoriei sale.
Pentru desfăşurarea manifestărilor de la Alba Iulia care au marcat împlinirea a 90 de ani de la încoronare, autorităţile au alocat un buget de 200.000 de lei. O firmă de asigurări a achitat poliÅ£a în valoare de 10.000 de euro pentru a fi posibilă aducerea de la Muzeul NaÅ£ional de Istorie a României a coroanelor ÅŸi a celorlalte obiecte de patrimoniu, evaluate la 15 milioane de euro. Manifestările se vor încheia luni seara cu un foc de artificii.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.