Acorduri de secol XVII in Biserica Neagra
Cel mai vechi instrument din Romania, recent restaurat, a avut parte de o inaugurare pe masura valorii sale, la Festivalul Musica Coronensis. Evenimentul de vineri seara a fost deschis de premiera brasoveana a filmului documentar artistic Orgile din Transilvania.
Filmul regizat de Dan Paduraru i-a facut pe spectatori sa inteleaga dintr-o alta lumina semnificatia instumentelor sacre, in bisericile evanghelice din Transilvania. Multe au o poveste extrem de trista dupa plecarea sasilor, in anii 90. Unele au avut sansa de a fi restaurate si puse din nou in valoare, datorita Festivalului Musica Coronensis si a Parohiei Evanghelice din Brasov. Este si povestea cu final fericit a celei mai vechi orgi din Romania, orga din Rupea, sfintita si inaugurata in cadrul editiei a X-a a festivalului.
Importanta momentului l-a determinat si pe ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Excelenta Sa Andreas von Mettenheim, sa aleaga seara de vineri din programul editiei jubiliare a Festivalului Musica Coronensis. Von Mettenheim a spus restaurarea orgii din Rupea precum si istoricul acestor orgi din Transilvania nu se afla in centrul atentiei din pura intamplare, si nu sunt din pura intamplare simbolul minoritatii germane din Transilvania.
Atat cat va ramane la Brasov, orga din Rupea va sta in absida, precum primul instrument construit de comunitatea saseasca, dupa Marele Incendiu din 1689.
Festivalul Musica Coronensis s-a incheiat duminica seara odata cu minunatul concert vocal simfonic din Biserica Neagra
Vifor Rotar