Sarbatoarea Tuturor Sfintilor in noiembrie, calendarul crestin
Sarbatoarea Tuturor Sfintilor (in latina Sollemnitas Omnium Sanctorum, in franceza Toussaint, in spaniola Día de Todos Los Santos, in germana Allerheiligen, in maghiara Mindenszentek, de la care deriva toponimul transilvan Mesentea), cunoscuta si ca Luminatia, este o sarbatoare crestina in care sunt sarbatoriti toti sfintii. In bisericile occidentale, cea Romano-Catolica, cea Anglicana, cele protestante, sarbatoarea se tine in ziua de 1 noiembrie din calendarul gregorian.
In bisericile orientale, anume cele ortodoxe si cele greco-catolice, prima duminica dupa Rusalii este Duminica Tuturor Sfintilor, echivalentul sarbatorii Tuturor Sfintilor din calendarul apusean. In zonele de interferenta apuseana credinciosii ortodocsi si greco-catolici sarbatorescLuminatia in seara zilei de 1 noiembrie.
Sarbatoarea Tuturor Sfintilor isi are originea in practica Bisericii din Antiohia, care chiar din primele veacuri sarbatorea cu un fast deosebit pe toti martirii crestinatatii, stiuti si nestiuti, in prima duminica dupa solemnitatea Coborarii Duhului Sfant, considerand ca taria, curajul si statornicia martirilor sunt prin excelenta opera Duhului Sfant, promis si daruit Bisericii Sale de catre Cristos Mantuitorul.Biserica din Roma a adoptat aceasta sarbatoare in secolul al VI-lea.
Alegerea zilei de 1 noiembrie se pare ca a fost facuta din motive de ordin simbolic si de ordin practic.
Luna octombrie este luna culesului roadelor de pe camp, din livezi, din vii; intrand in luna noiembrie, omul incepe sa se bucure de roadele muncii sale din anul respectiv.
Acesta este un prilej potrivit pentru contemplarea roadelor vitei care este Cristos, ale activitatii apostolice a Bisericii, ale eforturilor si sacrificiilor oamenilor de bunavointa, roade intruchipate in sfintii din ceruri.
Prin sarbatoarea de la 1 noiembrie, Biserica aduce un omagiu solemn celor care, urmand chemarea lui Dumnezeu, au implinit cuvantul lui Cristos: "Fiti desavarsiti, precum este desavarsit Tatal vostru ceresc" (Matei 5,48). Numarul lor este cu mult mai mare decat al celor declarati ca atare de autoritatea bisericeasca si inscrisi zi de zi in calendare.
Sarbatoarea Tuturor Sfintilor, prin lecturile propuse la Sfanta Liturghie, ne expune invatatura Bisericii lui Cristos despre sfintenie; ea nu consta in fapte extraordinare, impresionante, ci in realizarea practica a principiilor cuprinse in predica de pe munte. Sfinti si fericiti sunt cei cu inima dezlipita de cele trecatoare, cei care sufera, cei flamanzi si insetati dupa dreptate, cei cu inima curata, facatorii de pace, cei prigoniti pentru dreptate, cei milostivi si blanzi.
Aproape de noi, delimitand spatiul existentei noastre sufletesti, se afla Soarele Dreptatii, "Cel singur Sfant, singur Domn, singur Preainalt", si Fecioara Preacurata, luna ce picura lumina sperantei in inimile stapanite de intunecimea aducatoare de nelinisti si temeri.”
adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice